Ένα πρωί, μόλις δρόσισε ο καιρός, (τυχαίο? δε νωμίζω...) συνέβη και σε εμένα: "κλακ" και... τίποτα.
Ήμουν όμως προετοιμασμένος, ψυχικά και υλικά.
Τηλ σε συνάδελφο οτι θα αργήσω καμιά ωρίτσα, ξήλωμα μπαταρίας, και μετά μια ωρίτσα στο φορτιστή ήταν έτοιμη. Βέβαια το συμβάν επαναλαμβανόταν κάθε 2-5 μέρες μέχρι την οριστική λύση η οποία ακολουθεί:
Για όποιον βαριέται τις πολλές λεπτομέρειες:
1- Αποφυγή των "ειδικών".
2- τη μπαταρία που φωράει η Guzzi και βρήκα στο
http://www.motoloco.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=314&category_id=57&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=el3- Φόρτιση στο σπίτι τηρώντας τις οδηγίες που είχε μέσα η μπαταρία, με το φορτιστή αυτόν...
http://forum.motoguzziclub.gr/index.php/topic,4572.0.htmlΟι λεπτομέρειες:
Από πέρυσι που είχα αλλάξει μπαταρία (σε ηλεκτρολόγο), την είχα ψυλλιαστεί τη δουλειά. Κινέζικη, YΤΧ20Α-ΒS, φορτισμένη ένας θεός ξέρει πως...
Οι τιμές που έβλεπα στο βολτόμετρο της μηχανής πρίν αλλάξω μπαταρία, ήταν:
- σβηστός κινητήρας, πριν τη μιζιά, έδειχνε 12 V
- στη μιζιά έπεφτε στα 8,2 με 8,4
- με λειτουργία του κινητήρα έβλεπα περίπου 13,2-13,4
Με τη νέα μπαταρία:
- σβηστός κινητήρας, 12,1
- στη μιζιά, συνήθως μένει στα 10,2 έχω δει και 9,6
- σε λειτουργία, βλέπω μέχρι και 14
Τι καταλαβαίνω από αυτές τις διαφορές:
Α- με σβηστό κινητήρα, υπάρχουν στη μπαταρία τα φορτία όλων των ηλεκτρονικών, ανάφλεξη - όργανα - φώτα θέσης. Προφανώς αυτά είναι αρκετά μικρά ώστε να μην υπάρχει σημαντική διαφορά στη μπαταρία.
Β- στη μιζιά, η παλιά μπαταρία έδινε ότι ρεύμα είχε και δεν είχε, με αποτέλεσμα να πέφτει τόσο η τάση. Η νέα είναι πιο δυνατή, και δεν πέφτει τόσο.
Γ- στη λειτουργία, η παλιά μπαταρία είχε χαμηλότερη τάση γιατί "τραβούσε" πιο πολύ ρεύμα από το δυναμό. Αυτό δείχνει ότι με τη μιζιά ξεφορτιζώταν τελείως ή ότι είχε αρχίσει να δημιουργεί εσωτερικά βραχυκυκλώματα. Πάντως η νέα δεν τραβάει τόσο ρεύμα, γιαυτό η τάση είναι υψηλότερη.
Πιθανές ερωτήσεις...
Γιατί σώνει και καλά αυτή την μπαταρία?Καταρχήν δεν εμπιστεύομαι πολύ τους "ειδικούς" που ισχυρίζονται ότι "ίδιο είναι" ή που πρέπει να πιστέψω ότι γνωρίζουν περισσότερα από τον κατασκευαστή. Αν κάτι είναι διαφορετικό, θέλω να ξέρω ποιές είναι οι διαφορές.
Οπότε... YTX20CH-BS βρήκα μόνο σε YUASA... ο επόμενος όμοιος τύπος (και αυτός που βρίσκεις εύκολα - και σε άλλες μάρκες) είναι ο YTX20A-BS (τέτοια ήταν η παλιά μπαταρία - ίδιες διαστάσεις και ίδια AH). Γιατί να βγάζει η yuasa 2 διαφορετικές - ίδιες μπαταρίες? Και η Guzzi, γιατί διάλεξε αυτή και όχι την άλλη ίδια?
Οι διαφορές τους:
(Από yuasa)
Grid System: Computer-Designed RadialGrids = Increased conductivity for higher starting wattage, increased vibration resistance
Separator: Puncture Resistant AGM (Absorbed Glass Mat) = Material High puncture resistant separator for increased service in high vibration applications- η yuasa έχει τη "CH" στην κατηγορία "High performance", δίνοντας μέχρι και 30% περισσότερο ρεύμα στη μίζα
- έχει διαφορετική κατασκευή εσωτερικά, στα στοιχεία, ώστε να είναι ανθεκτική σε κραδασμούς
(αυτό για τους κραδασμούς κάτι μου λέει, μιας που έχει γυαλί μέσα, μήπως έκανε ρωγμούλες η παλιά και είχαν βραχυκυκλώσει μερικά στοιχεία?)
- το πακετάκι με τα οξέα που τις συνοδεύει είναι διαφορετικό. η CH έχει 10% παραπάνω οξύ, μεγαλύτερης πυκνότητας. Ίσως το "μέχρι και 30% παραπάνω" που λένε να μην είναι μούφα.
****(EDIT) ακόμα μια "μικρή" διαφορά: η "CH" είναι 18ΑΗ ενώ την "Α" την έχω δεί αλλού 18 και αλλού 17 (EDIT)****
Γιατί φόρτιση στο σπίτι?Για να είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με τον τρόπο που λέει ο κατασκευαστής...
πχ,
λέει να μείνουν τα μπουκαλάκια με τα χημικά να στραγγίξουν μόνα τους μέσα στη μπαταρία, πράγμα που μπορεί να χρειαστεί 20 λεπτά, και για κανένα λόγο να μην τρυπηθούν από πάνω για να μπει αέρας... Ο ηλεκτρολόγος είχε κάνει αυτό ακριβώς, τα είχε τρυπήσει από πάνω για πιο γρήγορα.
Επίσης λέει, για να ζήσει παραπάνω η μπαταρία, να μείνουν τα οξέα στη μπαταρία τουλάχιστον 1 ώρα πριν αρχίσει η φόρτιση... Δεν έχω ιδέα αν ο ηλεκτρολόγος το ήξερε (ή τον ένοιαζε) αυτό.
Οπότε... Αν και δεν έχω ιδέα από φυσική και χημεία για το πως επηρεάζουν αυτά τη μπαταρία, προτιμώ να γίνονται οι εργασίες σύμφωνα με τον τρόπο που λέει ο κατασκευαστής αντί τον τρόπο που ξέρει ο μάστορας
Εκτώς αυτού, ειναι ωραίο να