Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα και κοινά για τα περισσότερα μηχανάκια εκεί έξω . Και λέω για τα περισσότερα , γιατί αν θυμάμαι καλά σε κάποιο άλλο θέμα εδώ που μιλάγαμε για ρεύματα πάλι , κάποιος είχε αναφέρει μια διαφορετική λειτουργία της γεννήτριας στα guzzi σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες .
Αν λοιπόν εξαιρέσω τα guzzi , για τα οπόια δεν γνωρίζω για να μιλήσω αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να συμπληρώσει κάποιος μετά απο εμένα τα νούμερα στις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες έχουν ως εξής .
Με σβηστό το μηχανάκι η μέτρηση πρέπει να είναι πάνω από 12 v και κάτι ψηλά . Καλές μπαταρίες και καλοδιατηρημένες δείχνουν και 13,1 και 13,4 ...κτλ
Σε λειτουργία το μηχανάκι και με τα φώτα του ας πούμε αναμένα πρέπει να παίζει σε νούμερα 13-15 . Εγώ αν έβλεπα νούμερα βέβαια κοντά στο 13 θα ανυσηχούσα για το κατά πόσο μπορεί αυτή η τάση να φορτίσει και τη μπαταρία μου εγκαίρως .
Γιατί από τη τάση που βλέπουμε , υπολογίζουμε 1 volt μένει στη μπαταρία για να τη φορτίζει και τα υπόλοιπα διοχετεύονται στις αναγκες του συστήματος , δλδ , φώτα , εγκέφαλος , μπεκ , φλας , θερμαινόμενα ...κτλ
Δλδ το 13,2 το θεωρώ οριακό χαμηλά , γιατί μπορεί να μην αφήνει πολύ ρεύμα για να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία μου σε μια μικρή βόλτα .
Τα νούμερα αυτά ανεβαίνουν καθώς ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα . Επειδή τα πηνία βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με το στρόφαλο , όταν οι στροφές ανεβαίνουν ανεβαίνει και η τάση . Αν δλδ βλέπουμε ρελαντί 13,5 στις 4000 στροφές πρέπει να βλέπουμε κάτι παραπάνω 13,7 ή και 13,9 αναλόγα τις δυνατότητες του ανορθωτή μας .
Συνήθως η αποτυχίες των μπαταριών οφείλονται ή σε αυξημένη κατανάλωση ή σε ελαττωματικό ανορθωτή .
Αν πχ , κάποιος έχει αναμένα τα φώτα , extra προβολάκια , θερμαινόμενα , έχει το gps να φορτίζει , θερμαινόμενα καθίσματα και το cd , μπορεί κάλλιστα να δει τα volt του να έχουν πέσει κάτω από το 13 πλησιάζωντας τα 12 ή και παρακάτω . Αυτό σημαίνει πως επειδή η τροφοδοσία του συστήματος έχει προτεραιότητα , έναντι της μπαταρίας αυτή έχει πάψει να φορτίζεται και αντιθέτως προσφέρει το ρεύμα της ώστε να μην κρεμάσει το σύστημα και σβήσει ο κινητήρας .
Υπάρχουν ταξιδιωτικά και ιστορίες εκεί έξω από τέτοιες περιπτώσεις .
Το δεύτερο είναι ο χαλασμένος ανορθωτής . Χαλασμένος σημαίνει πως ή δεν δίνει καθόλου ρέυματα , οποτε είτε βάζουμε μπροστά είτε όχι τα ίδια ρευματα θα βλέπουμε , και η δευτερη βλάβη και πιο σύνηθισμένη είναι να δίνει ρεύματα ότι να ναι .
Ο δικός μου έδινε στο ρελαντί 14.8 και όταν άνοιγες το γκάζι δούλευε αναποδα και κατέβαζε στα 12.3

Μπορεί να υποφορτίζει που σημαίνει πως σύντομα η μπαταρία μας θα μείνει από ενέργεια ή να υπερφορτίζει ( που είναι και επικύνδυνο ) καταστρέφοντας τη μπαταρία και ότι άλλο προλάβει .
Ξαναλέω αυτά που γράφω αφορούν τα περισσότερα μηχανάκια εκτός των guzzi που έχουν ( νομίζω ) διαφορετική λειτουργία στα ρεύματα τους)
ΥΓ . αυτό που αναφέρετε , δλδ η στιγμιαία πτώση της τάσης κατά την εκκίνηση του κινητήρα είναι φυσιολογικότατο . Όταν αυτή πέσει βέβαια κάτω από ένα νούμερο δεν θα παίρνει μπροστά .
ΥΓ1. δε ξέρω αν βοήθησα ή μπέρδεψα παραπάνω , οπότε ζητάω συγνώμη προκαταβολικά .