Forum Ελληνικής Λέσχης Moto Guzzi

Τεχνικά Θέματα => Τα κλασσικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: aquile στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 03:24:15 μμ

Τίτλος: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 03:24:15 μμ
Ενα κολλημένο και λειψό, ταπεινό δίχρονο Guzzi. Αξίζει να σωθεί;

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ το αγόρασα.. :think:

Θα το πάμε μαζί αν θέλετε. Φωτό, εργασίες, αμφιβολίες, όλα....

STAGE 1: As found ή μάλλον καλύτερα, όπως αποκτήθηκε...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 03:25:35 μμ
Κι ακόμα λίγες φωτό...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Σεπτέμβριος 26, 2017, 03:27:59 μμ
Ας μιλήσουμε λίγο για το ιστορικό της απόκτησης, του στόχου και της αιτίας να ασχοληθούμε με κάτι τόσο εξεζητημένο και πρακτικά χωρίς τιμή μεταπώλησης σαν κλασσικό, ακόμα και αν γίνει «βιτρίνα»! :mg:

Εδώ και πολλά χρόνια έχω πρόσβαση σε ανταλλακτικά για αυτό συγκεκριμένα το μοντέλο. Παλιότερα ονειρευόμουνα να αποκτήσουμε μερικοί φίλοι από ένα 125 Tuttoterreno, (έτσι είναι η κανονική ονομασία της Guzzi αυτής, ή αλλιώς 125 enduro) σε συμβολική φυσικά τιμή, να τα κάνουμε λειτουργικά μαθαίνοντας και παίζοντας τους μηχανικούς , και για να γίνει πραγματική πλάκα να οργανώσουμε «ενιαίο» με αυτά σκαρφαλώνοντας στους πέριξ της Αττικής λόφους... Φυσικά περάσανε τα χρόνια, τα μηχανάκια αυτά τα έφαγε η χωματερή ή η ανακύκλωση και το όνειρο ξεχάστηκε... 

Κάποια φορά ακούμπησα ένα και μου ξέφυγε. Πως; Με πρόλαβε ο σκουπιδιάρης. Το story: Στο κτίριο των γραφείων της πρώτης μου δουλειάς στη Συγγρού από κάτω, ακουμπισμένο σε ένα δέντρο σκούριαζε ένα τέτοιο 125 για καιρό. Μετά από 6-7 τουλάχιστον χρόνια αναμονής αποφάσισα να δράσω. Εντόπισα (με δυσκολία) τον ιδιοκτήτη, κανονίσαμε τιμή και συμφωνήσαμε την μεθεπόμενη μέρα να παραλάβω και να πληρώσω. Όταν έφθασα με το τρέιλερ του γαμπρού μου να φορτώσω, το μηχανάκι δεν ήταν στο δέντρο, υπέθεσα ότι ο ιδιοκτήτης το μάζεψε να το ετοιμάσει για φευγιό..Δεν ήταν όμως έτσι...Με είχε προλάβει το μυρωδάτο θηρίο τη προηγούμενη το βράδυ, όπως μας είπε ο μάστορας του συνεργείου πίσω από το δέντρο....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Σεπτέμβριος 27, 2017, 02:57:44 μμ
Για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το εντουράκι της Guzzi.

Η Βικιπαίδεια λέει τα εξής στα Γερμανικά, κάνετε άμεση μετάφραση (και σκάστε πλάκα με τις λέξεις στα τεχνικά στοιχεία!)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moto_Guzzi_125_Tuttoterreno

Δείτε κι ένα video εδώ, άλλο γέλιο με τον Ιταλό!

https://vimeo.com/128729520

Όπως διαβάσατε βγήκε επί αυτοκρατορίας De Tomazo και φυσικά ταυτόχρονα με τα 2 brand names, αυτό που αγαπούσε (Benelli) και αυτό που του έδινε προοπτικές (Moto Guzzi).

Συνημμένες φωτό και με τις 2 μάρκες και επιπλέον σε αυτό το χρώμα που μου αρέσει περισσότερο. Αυτό  λοιπόν θα είναι και ο στόχος...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: nikos900 στις Σεπτέμβριος 27, 2017, 03:02:36 μμ
!!!!!!!!!!!

...τo benelli το ζαχάρωνα πιτσιρικάς :) 
Εντάξει, ψιλοέτοιμο το πήρες, λίγο λάδωμα θέλει  :hehe:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: ZORDAN στις Σεπτέμβριος 27, 2017, 08:07:15 μμ
Δεν σε ξέρω να το πήρες για να πειραματιστείς. Είναι σαν το βλέπω ήδη,...κατάσταση βιτρίνας!  :hehe:   :thumbsup:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Σεπτέμβριος 28, 2017, 07:16:58 μμ
!!!!!!!!!!!

...τo benelli το ζαχάρωνα πιτσιρικάς :) 
...

Κι εγώ ακριβώς το ίδιο! Το Σεπτέμβρη του '77, τα χρήματα που είχα μαζέψει από χαρτζηλίκια δεν φθάνανε όμως για το Benelli και μεταχειρισμένο δεν έβρισκες με τίποτα...
Έτσι βρέθηκα με το πρώτο μου μηχανάκι, κρυφά, ένα Honda Elsinore 125, διχρονάκι και αυτό. Η φωτό από το πρώτο ταξίδι μου με κολλητο συμμαθητή στη Θεσσ/κη (χωρίς δίπλωμα ακόμη...)
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: nivara στις Οκτώβριος 01, 2017, 10:25:32 πμ
Μπράβο Πέτρο, θα γουστάρεις τρελά πιστεύω...

Έμενες τότε Θεσσαλονίκη, ή πήγες με το 125 δικάβαλο από Αθήνα; :?

Σύνεχισε, πολύ ενδιαφέρον το φωτο ρεστορινγκ ρεπορτάζ με χρονικά άλματα...

Νίκος
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 02, 2017, 11:20:16 πμ
Πράγματι γουστάρω! Είναι η θεραπεία που μου συνέστησε ο γιατρός για να κάθομαι καλά!  :? :hehe:

Στη Θεσσαλονίκη απλά είχαμε ανέβει μετά από πρόσκληση φίλης που μόλις είχε μπεί σε κάποια σχολή και μας υποσχέθηκε φιλοξενία..κρατιέται δεκαοχτάρης μετά από τέτοια πρόταση;

Λοιπόν πάμε να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας:

1η Φωτο: Πλαίσιο - κινητήρας - καρμπυρατέρ.
Ενα να έλειπε θα έκανε το πρότζεκτ σχεδόν απαγορευτικό.
Σε καλή οπτικά κατάσταση, ο κινητήρας έχουμε ενημερωθεί από το φίλο που το πήραμε πως είναι κολλήμένος. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια... Λείπει αριστερό καπάκι, αλλά το άλλο είναι εκεί, επίσης και τα πεντάλ φρένου (αριστερά!) και ταχυτήτων (δεξιά, δηλαδή ανάποδα).
Από το πλαίσιο απουσιάζει η σκουριά, καλό αυτό...Επίσης δεν φαίνεται σοβαρό χτύπημα κάπου.

2η Φωτο: 
Και το πίσω τμήμα σε καλή κατάσταση, τα λαμάκια είναι στη θέση τους, όχι όπως σε κάποιο άλλο πλαίσιο που είχα αγοράσει παλιότερα όπου ο επίδοξος δημιουργός cafe-racer τα είχε εξαφανίσει κακοδουλεύοντας τροχό και αφήνοντας παντού "τραύματα" πάνω στο σκελετό.

3η Φωτό:
Και ο λαιμός σχεδόν άψογος. Ακτύπητος, ακόμα και η κλειδαριά είναι εκεί, κλειδί μάλλον εύκολο για κλειδαρά να φτιάξει. Οι έδρες των ρουλμάν είναι στη θέση τους, θα πρέπει να αλλαχθούν μαζί με τα κωνικά ρουλμάν του λαιμού.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 03, 2017, 12:35:40 μμ
4η φωτό:
Το καρμπυρατέρ, είναι στη θέση του και κατα 95% θα είναι έτοιμο με ένα καθάρισμα. Ο τετραχλωράνθρακας θα εξαφανίσει τα πάντα, βρώμες, οξείδωσεις αλουμινίου, ξεραμένα λάδια μίξης, o-rings, φλάτζες, τσιμούχες, ότι υπάρχει μέσα, αν δεν αφαιρεθεί προηγουμένως....Δυστυχώς και την υγεία όποιου τον εισπνέει...

5η φωτό:
Το τιμόνι είναι λίγο στραβό αριστερά αλλά θα έρθει, δεν έχει τσακίσει πουθενά. Επάνω του το ανεκτίμητο συλλεκτικά γκάζι της Verlicchi, δεν βρίσκεται εύκολα.

6η φωτό:
Το ρεζερβουάρ έχει ήδη φάει πολλή δουλειά από το προηγούμενο ιδιοκτήτη. Καθαρό μέσα, επισκευασμένο έξω και με τη μάρκα της προτίμησης του για να μπερδεύει τους πιτσιρικάδες.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 05, 2017, 01:36:03 μμ
7η & 8η φωτό:
Δείτε τη τραγική κατάσταση της βάσης της σέλας. Γάτες, μικροπτώσεις, σαμποτάζ, τρυπάνε το ντύσιμο της σέλας. Μετα η υγρασία που απορροφάται από το αφρολέξ μένει εκεί και τρώει το μέταλλο..Ο προηγούμενος έκανε πραγματικά καλή δουλειά, έχτισε βάση από το μηδέν. Δείτε τη στη φωτό 8.

9η φωτό:
Το υποπλαισιάκι της ουράς καρατομήθηκε (για κόντυμα κοκκοβιού όπως αρμόζει σε ένα cafe) αλλά ευτυχώς τα κομμάτια κρατήθηκαν και συνόδεψαν τη πώληση. Εύκολα θα κολληθούν πάλι.

Προχθές έγινε η δοκιμή αν γυρνάει το μοτέρ. Δυστυχώς όχι. Όμως έτσι ανακάλυψα πως δεν έχω μανιβέλα. Αμεσα έγινε αναζήτηση σε Ιταλία και Γερμανία με αρνητικά αποτελέσματα. Χθες, με λεπτομερές ψάξιμο βρέθηκε μετ/νο στην Ιταλία και είναι ήδη στο δρόμο με 35 ευρώ σύνολο. Αν δεν γνωρίζεις πως η μανιβέλα λέγεται "pedivella" στα ιταλικά, τρέχα γύρευε...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 06, 2017, 07:57:01 μμ
Ξεκίνησαν οι εργασίες. Η πιο δύσκολη φάση είναι να ανοίξει το κολλημένο μοτέρ. Γνωστό. Για να δούμε...
Το μπουζί ξεβιδώνει εύκολα, λίγο αντισκωριακό και μετά βούτυρο! Το ίδιο και οι 4 κυλινδρικές βίδες που συνεργάζονται με τα 4 μπουζόνια που σφίγγουν τη κυλινδροκεφαλή. Όταν έρθει η ώρα τους θα φάνε τη περιποίηση τους γιατί δεν βρίσκονται στο εμπόριο, είναι ειδικές για το ΤΤ.

Δείτε τις στη φωτό 10.

Στην φωτό 11 έχει βγεί εύκολα η κεφαλή. Η μανιβέλα που βλέπετε είναι από Guzzi 254, σχεδόν ίδια με την αναμενόμενη από Ιταλία, αλλά ανάποδη. Μας έκανε προσωρινά τη δουλειά μας, δηλαδή το τσεκ αν είναι κολλημένο ή όχι το μοτέρ.

Στη φωτό 12 βλέπουμε την αρχή του μόχθου. Το έμβολο από πάνω δεν δείχνει μεγάλους "τσαμπουκάδες" ούτε βαριές οξειδώσεις...

WD40, βαριοπούλα και ένα ξύλινο πόδι να χτυπάμε και ξεκινάμε. Με τις πρώτες δυνατές, υποχωρούν οι πρώτες ψύκτρες, σε λίγο κι άλλες...Καραφλός θα μείνει ο κύλινδρος...Αλλά υπάρχει πλάνο Β οπότε δεν πτοούμαστε.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 07, 2017, 07:52:20 μμ
Φωτο 13:
Στην αρχή δεν κουνιέται τίποτα. Μπλοκ & κύλινδρος είναι ενιαία και αδιαχώριστα.. Φυσικά το έχω πλημμυρίσει στο αντισκωριακό. Ένα πρόβλημα με το δίχρονο μοτέρ είναι ότι έχει θυρίδες εξαγωγής και τα υγρά φεύγουν από κει και χύνονται έξω, οπότε η πλημμύρα είναι θεωρητική.
Μετά από 20 δυνατές σφυριές γύρω-γύρω και σχεδόν όλες τις κάτω ψύκτρες κουρεμένες, μια μικρή χαραμάδα ανοίγει.
Πρόσκαιρη χαρά όπως θα φανεί σε λίγο...

Φωτό 14:
Κι αν έχει φάει ξύλο!
Μεταφορικά και κυριολεκτικά...

Φωτό 15:
Η πρόοδος είναι 1mm ανά 20 σφυριές. Δεν πάμε καλά έτσι. Επιστρατεύεται ζέσταμα με θερμοπίστολο στην αρχή, μικρή πρόοδος, φλόγιστρο αργότερα, το ίδιο. Τέλος ακολουθώντας υποδείξεις φίλου της λέσχης αφήνω υγρό που αφαιρεί τη σκουριά να δράσει όλη τη νύκτα. Πάλι μικρή πρόοδος. Αν πάμε έτσι θα "την ακούσει" το κομβίο του στροφάλου, κάτι που δεν πρέπει να γίνει με τίποτα.
Έχω φτάσει στο σημείο που βλέπετε αλλά σκέφτομαι να μην βαρέσω άλλο. Τη Δευτέρα στο Πέτρο για δανεικό εξωλκέα μήπως έχουμε καλύτερα αποτελέσματα...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 07, 2017, 07:54:40 μμ
Α, ξέχασα...δέχομαι και συμβουλές!  :?
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 08, 2017, 11:47:34 μμ
Κυριακή πρωί, ήσυχα, δεν έχω κανονίσει κάτι, τα πουλιά κελαιδάνε, ο ήλιος λάμπει, το μικρό ραδιόφωνο μου κάνει καλή παρέα.
Μη μπορώντας να αποδεχτώ την αδυναμία μου να προχωρήσω, άρχισα να ψάχνω στις παροπλισμένες εργαλειοθήκες μήπως βρεθεί κάτι που θα με ξεκολλήσει. 

Φωτό 16:
Ένας παλιός, κανιβαλλισμένος και μικρός για τη δουλειά αυτή εξωλκέας μου έκλεισε το μάτι και για αρκετή ώρα τον παρατηρούσα και σκεφτόμουνα πως θα τον εφαρμόσω, αν υπήρχε τρόπος να τραβήξει επάνω τον κύλινδρο από το πιστόνι. Αρχικά σκεφτόμουνα την εφαρμογή του εξωτερικά, ήταν πολύ μικρός γι' αυτό. Εσωτερικά; Μα ναι. Αφού ο κύλινδρος πάει για πέταμα, τι με νοιάζει να γδαρθεί, τι πειράζει να τον πιάσω από τις θυρίδες που είναι σχεδόν εκεί που πρέπει, στις 120ο για να χωθούν τα 3 μπράτσα του εξωλκέα...Θέλει δουλειά αλλά γίνεται μάλλον...

Φωτό 17:
Μετά από 1-2 ώρες πειράματα, δοκιμές να βρεθούν οι κατάλληλοι αποστάτες και να βγούν-γυρίσουν-βιδωθούν εκεί που πρέπει τα μπράτσα του εξωλκέα, αρχίζει το σφίξιμο. Ανήσυχος βιδώνω σιγά-σιγά. Ο φόβος να μην υποχωρήσει το έμβολο, μην το τρυπήσει ο εξωλκέας παρόλο το καρυδάκι που έβαλα για να μοιράζει τη δύναμη σε μεγάλη περιφέρεια της κορώνας του εμβόλου. Τα νέα πολύ καλά. Αρχίζει η ισπανική υποχώρηση. Θέλει υπομονή, αντισκωριακό και βίδωμα με ρυθμό χελώνας...

Φωτό 18:
Τέλεια. Μετά από 90' περίπου παίδεμα με το θαυματουργό εργαλείο, επήλθε διαχωρισμός! Πετάμε κύλινδρο, κρατάμε (ίσως) έμβολο και σίγουρα δεν βλαψαμε στρόφαλο!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 11, 2017, 12:11:00 πμ
Κάνουμε μια παύση με το μπλοκ και δουλεύουμε λίγο τα περιφερειακά. Ο σκοπός είναι να μην μας καθυστερήσουν δουλειές που εξαρτώνται από άλλους, όταν έχουμε πάρει φόρα και δένουμε.

Μια τέτοια δουλειά είναι οι τροχοί. Θέλουν πολλές επεμβάσεις και θέλουν τον ειδικό τους. Ξέπλεγμα, ίσιωμα, χρώμια, γαλβανίσματα, γυαλίσματα, ακτινολογήσεις, είναι εργασίες που φυσικά ξεπερνούν τις περιορισμένες μου γνώσεις και δεξιότητες.
Θα τις αναλάβει ο Μήτσος Ζ., πέριξ της κλασσικής, παλιός Γκουτσαίος, στον οποίο έχω αναθέσει και παλιότερα δουλειές, έμεινα ευχαριστημένος, είναι λογικός σε χρεώσεις και επιπλέον μου είναι συμπαθής. Θέλετε περισσότερα; Αδύνατον...

Απόψε πετάγομαι μέχρι το εργαστήρι του και κάνουμε μια πρώτη διάγνωση της δουλειάς. Η ετυμηγορία λέει τα παρακάτω.

Φωτό 19: Ο πίσω τροχός. 18-άρης, φοράει ελαστικό 3.25Χ18. Με λίγο ψάξιμο θα βρεθεί, δεν είναι πολύ εξεζητημένο.
Καλή στεφάνη, παέι για χρωμίωση. Πετάμε ακτίνες γιατί θα κοπούν τα άκρα τους που θα έχουν οξειδωθεί και δεν θα ξεβιδώνουν και χρησιμοποιούμε καινούργιες (από παπί, ύμαρτον, κι εδω  μας κυνηγάει ο Soihiro?), βούρτσα άγρια στο κέντρο (ταμπούρο), βούρτσα ψιλή στο λεβιεδάκι. Στις νέες άκρες των ακτινών που είναι χρυσαφί και θα φαίνονται άσχημα, θα γίνει γαλβάνισμα.
Τέλος όλα θα δεθούν, ακτινολογηθούν και όταν αγοραστεί το ελαστικό, ζυγοσταθμιστούν με καινούργια ρουλμάν εννοείται.

Φωτό 20: Ο εμπρός τροχός. 21-άρης, φοράει ελαστικό 2.50Χ21. Είναι πολύ εξεζητημένο.  Δύσκολα θα βρεθεί εδώ, μάλλον πάει για παραγγελία.
Κακή στεφάνη, όλο κτυπήματα, έχει περπατήσει πολύ με σκασμένο ελαστικό είπε ο ειδικός. Δε σώνεται. Πρέπει να βρεθεί άλλη. Οι ακτίνες σπάνιες, πρέπει να σωθούν γι' αυτό θα ξεβιδωθούν ευλαβικά, θα γαλβανιστούν μαζί με τα άκρα τους και τοποθετηθούν πάλι. Το κέντρο χοντρή βούρτσα, το λεβιεδάκι ψιλή. Αλλαγή ρουλμάν, ακτινολόγηση κλπ, όπως και ο πίσω.
Εκκρεμότητα η στεφάνη, πάμε να ψάξουμε.  :think:

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 12, 2017, 09:58:22 μμ
Καλησπέρα,
Τα νέα από το μέτωπο των τροχών όχι τέλεια. Ούτε το πίσω στεφάνι σωνότανε, ούτε οι λεπτές ακτίνες της μπροστινής 21' ξεβιδώνουνε από τα καψούλια τους...
Ευτυχώς δόθηκαν λύσεις: Η στεφάνη εντοπίστηκε, πάλι στο ebay, πάλι στην Ιταλία και παραγγέλθηκε πάραυτα. Αν ξέρεις πως την ψάχνεις. Εγώ δεν ήξερα αλλά έμαθα: 1.85Χ18. Κάπως συνηθισμένη ευτυχώς, σύνολο 65 ευρώ με ταχυδρομείο. Τελικά οικονομικώτερα από χρωμίωση της παλιάς.
Όσο για τις ακτίνες, δύσκολα εντοπίστηκαν αλλά είναι λίγο πιο χοντρές, σαν του V7, 4mm αντί για 3,2mm. Δεν πειράζει. Πιο δυνατος ο τροχός θα σηκώνει και άλματα με υπέρβαρους!  :hehe:

Στο μεταξύ το μπροστινό χρειάζεται περιποίηση. Απομακρύνουμε αυτοκόλλητα και...

Φωτό 21: Οι μπότες είναι χαραγμένες, χρειάζεται λέιανση με ψιλό σμυριδόπανο, 1500 και πάνω.

Φωτό 22: Τα καλάμια έχουν επιφανειακή (ελπίζω) σκουριά, πάλι με πολύ ψιλό συρματάκι κουζίνας θα απομακρυνθεί; Θα φανεί.

Φωτό 23: Οι λαστιχένιες ξύστρες είναι σκισμένες και κουβαλάνε τόνους βρώμας. Έτσι κι αλλιώς, θα ανοιχτούν για αλλαγή τσιμουχών και χρειάζεται να βρεθούν τα ανταλλακτικά (ξύστρες, 1 σπασμένο δακτυλίδι που τις σφίγγει, το άλλο είναι εντάξει αλλά θέλει χρώμιο, τσιμούχες, λάδι με το σωστό ιξώδες)
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 15, 2017, 12:42:39 πμ
Βρέθηκε λίγος χρόνος για να προχωρήσω τις εργασίες...

Στη φωτο 24 τα λίγα υλικά που χρειάζονται για τις δουλειές που είχα αναφέρει. Η υπομονή δυστυχώς δεν φωτογραφίζεται αν και είναι η πλέον απαραίτητη...

Φωτό 25: Το ψιλό συρματάκι κουζίνας (πιο ψιλό από αυτό που φαίνεται στη φωτό) έκανε τη δουλειά. Η σκουριά απομακρύνθηκε και από κάτω δεν υπάρχουν αμυχές και τραυματισμοί στο σκληροχρώμιο.

Φωτό 26: Οι βελτιωμένη οπτική κατάσταση είναι εμφανής. Πάμε για αλλαγη τσιμούχες και λάδι και είμαστε έτοιμοι.

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το καρμπυρατέρ. Αύριο όμως προηγείται η βόλτα της λέσχης! moto~
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 16, 2017, 03:23:41 μμ
Είναι μια υπέροχη μέρα, ότι πρέπει για εγχείριση στο καρμπυρατέρ.

Η προετοιμασία επιβάλει καθαριότητα και τακτοποιημένο περιβάλλον γιατί πολλά εξαρτήματα είναι μικρά και χάνονται.

Φωτό 27: Όλοι οι χημικοί τύποι της οξείδωσης είναι εδώ! Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως προέκυψε αυτή η πούδρα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ανοίξει ποτέ καρμπυρατέρ που έχει μείνει αιώνες με μίγμα βενζίνης και διχρονόλαδου, αλλά και πάλι μου φαίνεται απίθανο αυτά που βρίσκονται μέσα να είναι η γενική περίπτωση...

Φωτό 28: Και μέλος της πανίδας βρήκε κάποτε εδώ καταφύγιο!!! Συνεχίζουμε με πρόχειρο καθαρισμό της πούδρας και των άλλων υπολειμμάτων για να μην βρωμίσουμε άσκοπα το καθαριστικό υγρό. Τα ζιγκλέρ είναι βουλωμένα και καθαρίζονται περνώντας από τη τρύπα τους σταδιακά όλο και περισσότερους κλώνους από πολύκλωνο χάλκινο σύρμα καλωδίωσης το οποίο γυμνώνουμε και χρησιμοποιούμε. Ο λόγος είναι να μην τραυματίσουμε/ξεχειλώσουμε/διευρύνουμε την οπή γιατί αντί π.χ. το ζιγκλέρ να είναι 40-αρι (όπως πράγματι είναι το ζιγκλέρ του minimum) θα γίνει οτιδήποτε μεγαλύτερο και άντε μετά να ψάχνεις γιατί δεν ρυθμίζεται..

Φωτό 29: Επειδή θα γίνει βάπτιση σε πολύ δραστικό χημικό πρέπει να ξεχωρίσουν όλα τα εξαρτήματα που έχουν πλαστικά/ελαστικά μέρη. Από κάποια, πχ το βαρελάκι του τσοκ, το ζιγκλέρ του ρελαντί κλπ, τα O-rings έτσι και τα πειράξει κανείς διαλύονται, ενώ αλλιώς θα κάνουν τη δουλειά τους, οπότε τα ξεχωρίζουμε και αυτά. Δεξιά αυτά που δεν θα περάσουν από το χημικό και αριστερά αυτά που θα καθαριστούν.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: nikos900 στις Οκτώβριος 16, 2017, 06:28:08 μμ
 :notworthy:

..και όταν λές θα τα βουτήξεις σε δραστικό χημικό υγρό τί θα είναι αυτό; φαντάζομαι εννοείς κάτι περισσότερο από wd40 / brake cleaner ?
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: Oil_and_fuel στις Οκτώβριος 16, 2017, 08:11:56 μμ
Για την περίπτωση της οξείδωσης σε μορφή λευκής πούδρας, ο καθαρισμός είναι σχετικά απλός.
Αρχικά να θυμίσω πως αυτό το είδος της "σκουριάς" συναντάμε συνήθως σε αλουμίνιο. Ναι, και το αλουμίνιο "σκουριάζει" (οξειδώνεται).
Με απλό ξύδι, ή σε επίμονες περιπτώσεις με μαγειρική σόδα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, και φθηνά, και με μικρό ρίσκο ζημιάς. :oldgit:

Καλή συνέχεια! :bier:

Μόλις παρατήρησα πως έγινα για το forum, Guzzi crazy (500 μηνύματα)!!!
 
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 16, 2017, 09:09:38 μμ
:notworthy:

..και όταν λές θα τα βουτήξεις σε δραστικό χημικό υγρό τί θα είναι αυτό; φαντάζομαι εννοείς κάτι περισσότερο από wd40 / brake cleaner ?

Να εδώ Νικολή, το είχα αναφέρει, δυστυχώς δεν με πρόλαβε ο Oil_and_Fuel, το ξιδάκι θα έπαιρνε πρώτα τη πούδρα! Τώρα μουλιάζουν ήδη στο δικό μου υγρά, που σημειωτέο, μετά το 1998 περίπου έχει απαγορευτεί η πώληση του στο ελεύθερο εμπόριο.

"4η φωτό:
Το καρμπυρατέρ, είναι στη θέση του και κατα 95% θα είναι έτοιμο με ένα καθάρισμα. Ο τετραχλωράνθρακας θα εξαφανίσει τα πάντα, βρώμες, οξείδωσεις αλουμινίου, ξεραμένα λάδια μίξης, o-rings, φλάτζες, τσιμούχες, ότι υπάρχει μέσα, αν δεν αφαιρεθεί προηγουμένως....Δυστυχώς και την υγεία όποιου τον εισπνέει...
"
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 17, 2017, 06:45:04 μμ
Εχοντας κάνει αρκετές φορές αυτή τη δουλειά, δεν είχα αμφιλολίες ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Φωτό 30: Τα εξαρτήματα του καρμπυρατέρ κάνουν μπάνιο.

Φωτό 31: Μετά από 3-4 ώρες βγαίνουν, πλένονται με άφθονο νερό, σκουπίζονται με μαλακό και καθαρό πανί και αλλού ψιλό κατσαβίδι τυλιγμένο με πανί και τελικά δένονται στο σώμα. Λίγο πριν κλείσει.

Φωτό 32: Το τελικό αποτέλεσμα. Θα αποθηκευτεί και θα περιμένει υπομονετικά!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 19, 2017, 07:12:34 μμ
Στο μεταξύ άρχισαν να καταφθάνουν οι παραγγελίες!

Φωτό 33: Τα στεφάνια, 18 αλλά και 21 ιντσών που ευτυχώς εντόπισα αλλού, πάλι στην Ιταλία. Συνολικό κόστος μαζί με μεταφορικά περιπου 145 ευρώ

Φωτό 34: Τα φερμουί εντοπίστηκαν στην Ισπανία. Θα ρωτήσει κανείς, χάθηκε ο κόσμος να γίνει μια περασιά στα μαγαζιά που πουλάνε υλικά τριβής, με δείγμα τα υπάρχοντα φερμουί, μπας και βρισκόντουσαν εδώ; Ισως, και μάλιστα λίγο πιο οικονομικά, αλλά αν συνυπολογίσεις το τρέξιμο και τις βενζίνες μάλλον δεν άξιζε το κόπο. Σύνολο 60 ευρώ με τα ταχυδρομικά. 

Φωτό 35: Απαραίτητη πάντα, και από τεχνική άποψη αλλά και από συλλεκτική, τουλάχιστον σε μένα,  είναι η προμήθεια του βιβλίου ιδιοκτήτη (owner's manual, libretto uso manutenzione). Ότι κλασσικό κατέχω ή έχει περάσει από τα χέρια μου, πάντα φροντίζω και συνοδεύεται από το βιβλιαράκι αυτό. Φετίχ; Ναι, αν το θέλετε κι έτσι. Επίσης στα περισσότερα προμηθεύομαι και το επίσημο διαφημιστικό φυλλαδιάκι.
Στη προκειμένη περίπτωση μου το θύμισε η αδυναμία μου να εντοπίσω πόσο λάδι παίρνει το μπροστινό και τι ιξώδους. Υποθέτω 10W αλλά όχι με σιγουριά. Αυτή, όπως και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως ο κύκλος συντήρησης, είναι πάντα γραμμένα εκεί. Το παρήγγειλα λοιπόν...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 22, 2017, 10:21:59 μμ
Σας άφησα εεε;
Πάμε λοιπόν λίγο πίσω: είναι Παρασκευή πρωί και στη πρώτη δοκιμή να ανοίξω το κινητήρα συνειδητοποιώ  πως είναι απαραίτητος μικρός εξωλκέας για να βγει το βολάν. Σιγά μην τον έχω. Ο Πέτρος άραγε; Όχι.

Μα τότε ποιός; Ίσως ο φίλος Κώστας στις Τζιτζιφιές, το άλλο εξειδικευμένο συνεργείο που έχει κληρομομήσει όλα τα ειδικά εργαλεία του αξέχαστου Γιώργου. Τηλέφωνο. Ναι, βεβαίως, έλα αλλά γρήγορα, σε λίγο πετάω για έξω. Κατευθείαν στη Λυσικράτους, σε 5' είχαμε πει τα νέα μας, σε άλλα 5 είχαμε τελειώσει! Κώστα ευχαριστώ, πρόθυμος όπως πάντα!
Το βολάν στην μπαγκαζιέρα, το κινητηράκι δεμένο στη θέση συνεπιβάτη..

Για να δούμε, ο άλλος φίλος, ο Πέτρος, μας αντέχει πρωινιάτικα; Αν έχει τα κέφια του, θα μου φτιάξει το ΣΚ, θα πέσουν ατάκες, κανείς δε ξεφεύγει! Ευτυχώς ναι, όλα πάνε καλά σήμερα, είναι και Παρασκευή...
Βάλτο στο πάγκο να το εγχειρίσουμε το μοτέρ.

Φωτό 36: Ο Πέτρος και το ειδικό εργαλείο του για να τελειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Μια για πάντα!

Φωτό 37: Το βολάν και τα μέρη του συμπλέκτη που επίσης βγήκαν εύκολα, αναπαύονται στη κούτα.

"Πέτρο, ποιά είναι η γνώμη σου, γιατί δεν γυρνάει ακόμα ο στρόφαλος, γιατι το μπιελάκι είναι μαρμαρωμένο; Δεν θα' πρεπε μια και βγήκε το βολάν που συνήθως τα μπλοκάρει μετά από λίγη ακινησία, να γυρνάνε; "
"Λίγη υπομονή ακόμα, όπου να'ναι ανοίγει. Βοήθα με σφυριές στην άκρη του στροφάλου, κάτι δεν πάει καλά.."

Φωτό 38:  Πράγματι....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 24, 2017, 04:07:24 μμ
Οπως πολύ σωστά καταλάβατε με το που διαχωρίστηκε το κάρτερ, φάνηκε η απογοητευτική κατάσταση του στροφάλου.
Στρόφαλος, έδρανα, κάτω κομβίο της μπιέλας, βελονοειδές ρουλμάν, αντίβαρα, όλα μέσα σε λασποσκουριά!
Προφανώς το "μαρμάρωμα" εκεί οφειλότανε..Πρέπει να είχε εισχωρήσει νερό, μάλλον από τις θυρίδες του δίχρονου μοτέρ και να είχε στραγγίξει στο στροφαλοθάλαμο, περνώντας εύκολα από τα ελατήρια του εμβόλου. Επομένως είχε περάσει χρόνια ακινησίας έξω, εκτεθειμένο σε βροχές και τα κακά της μοίρας του...
Αντιθέτως το κιβώτιο ταχυτήτων με όλα τα εξαρτήματα του, τα γρανάζια, τους άξονες, τα κόμπλερ, τις φουρκέτες, όλα σαν καινούργια! Εδώ το νερό δεν είχε καμμία παρουσία, μόνο η βαλβολίνη, η οποία μάλιστα, αν και μύριζε απαίσια, είχε ακόμα λιπαντικές ιδιότητες!

Φωτό 39: Δείτε χάλια...

Φωτό 40: Προχωρημένη οξείδωση στο στροφαλοθάλαμο, παρόλα τα ελαφρότερα κράματα, μοιάζει χειρότερο από σκουριασμένο μαντέμι...

Φωτό 41: Αλλο ένα μεγάαααλο πρόβλημα. Δείτε η τρύπα ενός άξονα τι ζημιά έχει...Αυτό άραγε πως φτιάχνεται; Μάλλον θα χρειαστεί άλλο κάρτερ, το μισό χαλασμένο μέρος τουλάχιστον, μια και είναι διαιρούμενο.

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 25, 2017, 06:59:50 μμ
Με τέτοιο στρόφαλο η πορεία της ανανέωσης του μικρού Guzzi θα έπρεπε να τελειώσει εδώ... :oops:

Αλλά οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι γνωστό ότι μας έχουν βοηθήσει εντοπίζοντας πράγματα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Στη προκειμένη περίπτωση το μακρύ αγοραστικό μας χέρι έφθασε μέχρι μια χώρα που εγώ προσωπικά, ποτέ δεν έχω συνδέσει με τη συγκεκριμένη μάρκα. Την Ουγγαρία!

Φωτό 42: εντοπίστηκε στρόφαλος εκεί λοιπόν, μαζί με αρκετά άλλα πράγματα από διάλυση μοτέρ. Σε καλή κατάσταση λέει ο πωλητής, εκτός από το σπείρωμα στην άκρη που θέλει καθάρισμα (υποθέτω από τις σφυριές για να βγεί) Για να δούμε....
Ηδη είναι στο δρόμο, με το tracking number παρακολουθεί κανείς τη πορεία του πακέτου στα διάφορα κομβικά σημεία των ταχυδρομείων.

Φωτό 43: Ο Stein Dinse παραδόξως είχε ετοιμοπαράδοτο το σπάνιο πίσω φαναράκι που δεν περιλαμβανότανε στο πακέτο αγοράς. Υποθέτοντας ότι δεν θα έχει και μεγάλο απόθεμα το παρήγγειλα και κατέφθασε. Κόστος περί τα 50 ευρώ μαζί με την αναλογία των μεταφορικών. Εργο τέχνης!

Φωτό 44: Παρέλαβα και το βιβλιαράκι ιδιοκτήτη. Ο πωλητής πρέπει να ήταν υποχόνδριος. Εκπληκτική κατάσταση, απίθανη συσκευασία για να μην αφήσει ούτε μια πιθανότητα να τσακίσει κατά τη μεταφορά. Θα φέρω στη λέσχη το φάκελο συσκευασίας να πάθετε πλάκα, κυριολεκτικά! Με 57 γραμματόσημα επάνω!!!
Στο μεταξύ η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας (που βγήκε από το βιβλιαράκι) είναι πως και το 125ΤΤ φοράει μπροστινό με φυσίγγια και όχι συμβατικό! Από τότε! Κάτι που δεν ήταν εμφανές από την εξωτερική εμφάνιση των μπουκαλών, θα το καταλάβαινα μόλις το άνοιγα για τσιμούχες.
Και η πληροφορία που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού: 180 cc λάδι ATF ανά μπουκάλα. Το ATF σημαίνει Automatic Transmission Fluid. Είναι λάδι αυτόματων κιβωτίων ταχύτητας και όλα μα όλα τα Guzzi με μπροστινο σύστημα με φυσίγγια, παίρνουν αυτό.

Τέλος μια ανεκτίμητη πληροφορία που βρίσκεται στο βιβλιαράκι είναι το ηλεκτρικό διάγραμμα. Πρώτο γιατί πλεξούδα ηλεκτρικών δεν βρήκα καθόλου στο πακέτο αγοράς και δεύτερο αν το βρείτε εσείς αλλού, πραγματικά ξέρετε να ψάχνετε καλύτερα από μένα.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: Oil_and_fuel στις Οκτώβριος 27, 2017, 12:23:01 μμ
Η περίπτωσή σου είναι ανίατη!
Μόνο χάρη σε τύπους σαν κι εσένα, υπάρχουν ακόμη σε κυκλοφορία κάποια σπάνια μηχανάκια!
 :notworthy: :notworthy: :notworthy:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 27, 2017, 07:20:40 μμ
Η περίπτωσή σου είναι ανίατη!
Μόνο χάρη σε τύπους σαν κι εσένα, υπάρχουν ακόμη σε κυκλοφορία κάποια σπάνια μηχανάκια!

Στο ίδρυμα, παρόλες τις πάμπολλες θεραπείες, αυτό μου το πρόβλημα δεν έχει ακόμα καταφέρει να λυθεί..  :shame: :hehe:

Συνεχίζω λοιπόν με επισκευή τιμονιού. Προσπάθειες να το σταθεροποιήσω στη μικρή μου μέγγενη, αποβαίνουν άκαρπες. Ευκαιρία για ένα γρήγορο καφέ στο Πέτρο, πάντα ψάχνω μια δικαιολογία να χωθώ στα ενδότερα του μαγαζιού του και αν έχει πάει καλά η μέρα του, οι ατάκες και το δούλεμα είναι δεδομένα! Ο Βασίλης, ο συμπαθέστατος βοηθός, έχει αρχίσει και μπαίνει στο πνέυμα: έμαθε γρήγορα ότι όταν το μάτι του πελάτη γυαλίζει, δεν φέρνουμε αντιρρήσεις!
Με τη βοήθεια του ελευθερώνεται η μεγγενάρα του Πέτρου και παλεύουμε και οι 2 με το τιμόνι. Το μέταλλο είναι εμφανώς πιο σκληρό από άλλα που έχω ισιώσει παλιότερα.
Όλο το TT είναι από άποψη σκελετού (θα το αναλύσω αργότερα) και μετάλλων, "over engineered", ας μου επιτρέψετε οι μηχανολόγοι τη χρήση του όρου αν είναι αδόκιμος. Οι διατομές, τα υλικά, το μπροστινό κυρίως και ο σκελετός μέχρι στιγμής μου δίνουν την εντύπωση πως αναλογούν σε 350 και όχι 125. 
Κρίμα που και το κινητηράκι δεν ακολουθούσε την ίδια φιλοσοφία. Αλλιώς θα είχε γίνει γνωστό για την αθανασία του, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει. Πάντως βλέποντας τις φουρκέτες και τους άξονες του κιβωτίου, νομίζω πως είναι πολύ ανθεκτικώτεροι από το 250 TS που είχα στήσει παλιότερα (και εννοείται πως έχω ακόμα). Σε εκείνο, η αδυναμία των φουρκετών έβγαζε μάτι κατευθείαν με το που τις έπιανες στα χέρια σου! Φυσικά αποδεικνυόταν και από τα παράπονα των ιδιοκτητών, όσο το είχα ψάξει.

Πάμε λοιπόν για οπτική επαλήθευση.

Φωτό 42: Το τιμόνι μετά το ίσιωμα τρίβεται με γυαλόχαρτο και με τροχό γλυκαίνει στις άκρες γιατί από τις χύμες έχει κάνει δόντι. Η επιλογή της ηλεκτροστατικής βαφής, παρόλο που είναι και ανθεκτική και οικονομική δεν γίνεται. Ο λόγος είναι πως το γκριπ του γκαζιού ήταν κολλημένο από επιφανειακή σκουριά με ελάχιστη ανοχή από το τιμόνι. Αν παχύνει έστω και ελάχιστα με το φιλμ της ηλεκτροστατικης, δεν θα γυρνάει μετά το γκάζι. Και επιθυμώ να σώσω το πανσπάνιο Verlichi, παρόλο που έχει κάποιες ζημιές....θα δούμε.

Φωτό 43: Το τιμόνι βαμμένο με "semi gloss matt" της Cosmos, πολλά χέρια για να γίνει ανθεκτικώτερο.

Φωτό 44: Χαράς ευαγγέλια. Έφθασε το πακέτο από Ουγγαρία. Παράδοση στη πόρτα μου, απέφυγα τα πήγαινε-έλα στο ταχυδρομείο, όπως συνήθως. Η συσκευασία άπαιχτη! Ειδικό χαρτόκουτο και ειδικός κάδος. Υποψιάζομαι ακριβά. Το περιεχόμενο ακόμη καλύτερο. Πολλά πράγματα αλλά κυρίως ο στρόφαλος, αυτό μας ενδιαφέρει. Συγκρίνετε τον με τον παλιό....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Οκτώβριος 31, 2017, 09:00:16 μμ
Λίγες βόλτες, λίγη απομάκρυνση για άλλες δουλειές και πίσω με νέο κέφι. Όλο και περισσότερο βλέπω στην άκρη της διαδικασίας το όμορφο ΤΤ. Όμως όταν πάω να δω λεπτομέρειες, η εικόνα θολώνει, είναι ακόμα μακριά... Ανυπομονώ λίγο άκαιρα...
Δυστυχώς με τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο του κλασσικού οχήματος, δεν χρειάζεται να βιαστώ καθόλου. :oops: Θα κάνω καιρό να το δοκιμάσω στο δρόμο. Στους χωματόδρομους του Υμηττού βέβαια, στα 500 μ από τη βάση μου, κανένα πρόβλημα. Η δοκιμή θα γίνει όταν έρθει η ώρα.

Ασχολούμαι με το πλαίσιο. Προτιμώ να αποφύγω την εύκολη λύση αμμοβολή-ηλεκτροστατική για 3 λόγους.
Ο πρώτος είναι η αυθεντικότητα: βαμμένο ήταν και βαμμένο θα γίνει πάλι.
Ο δεύτερος είναι οικονομικός: τα 150 ευρώ που κοστίζει περίπου ανεβάζουν τον ήδη μεγάλο προυπολογισμό.
Ο τρίτος είναι λειτουργικός: ενώ δεν πρόκειται να το βάλω ποτέ σε απαιτητικό enduro σεβόμενος την παλαιότητα του (και τη δική μου!) άρα δεν χρειάζεται αντοχή σε χτυπήματα από πέτρες κλπ που θα μας έδινε η ηλεκτροστατική βαφή, μας ενδιαφέρει περισσότερο η αντοχή στη διάβρωση. Το εργοστασιακό primer έχει αποδείξει οτι αντέχει. Γιατί να το απομακρύνω με την αμμοβολή;

Φωτό 45: Όπως βρέθηκε, μετά από πλύσιμο με δραστικό βιομηχανικό χημικό που δεν υπάρχει στο εμπόριο. Και πινέλο. Και υπομονή για να δράσει και να απομακρύνει όλες τις επικαθίσεις.

Φωτό 46: Η χοντρή σκουριά που υπάρχει στη βάση της μπαταρίας και σε 1-2 ακόμα δύσκολα σημεία απομακρύνεται με σβουράκια διαφόρων μεγεθών και τύπων. Στρογγυλά, τύπου πινέλου κλπ, με σκοπό να καταφέρουμε να πλησιάσουν τα δύσκολα μέρη που συνήθως στρογγυλοκάθεται η σκουριά.

Στη συνέχεια παίρνουν σκυτάλη τα χέρια και τα γυαλόχαρτα. Με τη σειρά πρώτα ξεκινάμε με 80άρι, μετά 150άρι, και τέλος 320άρι (στα σημεία που φαίνονται, όχι στα κρυμμένα)  ξοδεύονται περίπου 3 αγχολυτικές ώρες με μουσική και καφέ. Ερχόμαστε στο επίπεδο της φωτό.

Φωτό 47: Μια τακτική που έχω δοκιμάσει με άριστα αποτελέσματα από το '90 είναι τα γυμνά μέρη μετάλλου, πριν τη βαφή να περνιώνται με σταθεροποιητή σκουριάς, ένα γαλακτώδες, οικονομικό πλέον προιόν, που βρίσκει κανείς εύκολα στα χρωματοπωλεία. Το ίδιο και σημαντικότερο, τα σημεία που υπήρχε πριν σκουριά και απομακρύνθηκε, αλλά φυσικά υπαρχουν υπολείμματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Αυτά κυρίως πρέπει να αδρανοποιηθούν πριν τη τελική βαφή. Πολυμερίζει λοιπόν το υλικό αυτό την οξείδωση και δημιουργει ενα φιλμ προστασίας που αντέχει σχεδόν για πάντα. Περνιέται με πινέλο και λίγο μετά αλλάζει χρώμα (μαυρίζει). Είναι έτοιμο για βάψιμο μετά από τρίωρο.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 02, 2017, 10:27:56 μμ
Μετά το 3-ωρο και καθώς είμαι έτοιμος να θεωρήσω πως μπαίνω στο επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από το βάψιμο, κοιτάω προσεκτικά να δω πόσο έχουν στρώσει οι επιφάνειες και αν έχει ελαχιστοποιηθεί η κάθε ορατή ανωμαλία από κτυπήματα, απομάκρυνση σκουριάς κλπ.

Βλέπω λοιπόν κάτι που δεν είχα προσέξει προηγουμένως. Η πίσω βάση του κινητήρα, ένα στιβαρό και αρκετά σύνθετο σύμπλεγμα από διαμορφωμένους κυκλικούς σωλήνες και χοντρά επίπεδα μεταλλικά τμήματα, είναι τροχισμένο και ξανακολλημένο. Όμως η κόλληση είναι απλά μια πόντα, ίσα-ίσα να κρατάει όλη τη βάση στη θέση της ή περίπου!

Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει γίνει. Υποθέτω πως κάποιος από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ήθελε να περάσει άλλο, ίσως άλλου κατασκευαστή κινητήρα (ίσως και να θεωρούσε πως αυτός δεν επισκευάζεται) και επομένως δεν του κάνανε αυτές οι βάσεις. Ήθελε να τις κόψει και να περάσει προφανώς άλλα σημεία στήριξης. Όταν αποφάσισε να το πουλήσει, τότε κόλλησε όπως-όπως τη παλιά βάση ώστε να πάρει τη σκυτάλη ο νέος ιδιοκτήτης.

Δοκιμάζω άν είναι κολλημένη στα σωστά σημεία, με άλλα λόγια αν κεντράρουν οι τρύπες της βάσης με τις 3 τρύπες στο κάρτερ του κινητήρα. Αρνητικό. Φευγουν τουλάχιστον 3mm, άρα θέλει argon και να ξανακολληθεί σωστά. Κλείνω ραντεβού για την ερχόμενη Δευτέρα με το Σπύρο, εξαιρετικό τύπο και ικανότατο σιδερά. Αναμείνατε εξελίξεις λοιπόν...

Φωτό 48 και 49: Το πλαίσιο είναι καθαρό πλέον και χωρίς ίχνος ενεργής σκουριάς. Το ίδιο συμβαίνει και στα δύσκολα και κρυμμένα σημεία.

Φωτό 50: Αυτό είδα και κατάλαβα ότι είμαι μπροστά σε νέο πρόβλημα.. :?
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 07, 2017, 07:14:40 μμ
Η Δευτέρα ήρθε και πέρασε, ευτυχώς με επίσκεψη στο φίλο Σπύρο το σιδερά που είχε θετικό αποτέλεσμα!

Φωτό 51: Είχαμε πει πως δεν κέντραραν οι τρύπες του μοτέρ με αυτές του σκελετού. Αιτία η κομμένη βάση που είχε μπει όπως-όπως. Επομένως ο μόνος τρόπος ήταν να δέσω πρόχειρα το διαιρούμενο κάρτερ και με οδηγό αυτό να κεντράρει ο Σπύρος τις τρύπες, Αυτό ακριβώς έγινε.

Φωτό 52 και 53: Το ακροφύσιο του argon δεν χώραγε να μπει στα σημεία της κόλλησης. Κανένα πρόβλημα. Αριστοτεχνικές κολλήσεις με ηλεκτροκόλληση. Το κεντράρισμα του μοτέρ είναι πλέον στο χιλιοστό.
Τέλος έπεσε ένα χεράκι τρίψιμο στα σημεία που χτυπήθηκαν με τα σουρτα-φέρτα του πλαισίου, μετά το λευκό στρώμα του σταθεροποιητή σκουριάς πέρασε από όλα τα νέα ευαίσθητα σημεία των κολλήσεων. Εδώ πλέον δεν θα έχουμε πρόβλημα εκτιμώ... :think:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 09, 2017, 12:15:51 πμ
Η μέρα σήμερα ήταν προγραμματισμένη για βάψιμο. Βοήθησε και ο κακός καιρός που μπλόκαρε εξωτερικές δουλειές και βόλτες..
Με την ευκαιρία καλό ήταν να βαφεί και η εξάτμιση. Δυστυχώς έχει κτυπηματάκια τα οποία δύσκολα καλύπτονται, δεν πειράζει όμως, αν είναι να ασχοληθώ κάποτε με αυτά, μπορεί να γίνει αργότερα, με την ευκαιρία μιας ακόμη ανανέωσης και καθαρισμού της εξάτμισης. Έτσι κι αλλιώς, με τις εξατμίσεις στα δίχρονα, δεν ξεμπερδεύεις ποτέ. Στο αγωνιστικό καρτ που είχα παλιότερα, την έκαιγα με φλόγιστρο για πολλή ώρα, έβγαζα με τις φούχτες από μέσα τη καπνιά που είχε ξεραθεί πλέον από λάδια και μετά την έβαφα. Το καρτ με αυτή την ελευθερωμένη από το φίμωμα εξάτμιση, απλά πέταγε!

Με τη γνωστή μέθοδο, χέρια/τριβείο/γυαλόχαρτα, φεύγει η εξωτερική σκουριά. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε και πολλή. Σε 40' είναι έτοιμη για βάψιμο.

Φωτό 54: Με τις πρώτες χεριές, αποκαλύπτεται ο γνωστός κατασκευαστής. Χρόνια κρατεί η σχέση της Lafranconi με τη Guzzi. Οι κύριοι προμηθευτές της εξατμίσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90 ήταν οι 2 φίρμες: Silentium και Lafranconi. Οι δεύτερες με απόδοση και τον πιο ταιριαστό ήχο με τον εγκάρσιο V. Κάποιοι το θεωρούν μουσική!  Περί το 2002 είχα τη τύχη να σφίξω αυτοπροσώπως το χέρι του κ. Lafranconi. Ενός περήφανου, συμπαθητικού, ψηλού 80άρη, γείτονα του Φίλιππου, φίλου και μέλους τότε της λέσχης, που ζούσε στο Mandello και συγκεκριμένα πάνω στη λίμνη...

Φωτό 55: Το αποτέλεσμα μετά από μιας ώρας περίπου διαδοχικά χέρια χρώματος. Όχι άσχημο.

Φωτό 56: Το ίδιο συνέβη και στο υποπλαισιάκι (στο οποίο είχαν προηγουμένως κολληθεί τα κομμένα κομμάτια) και με spray υψηλής θερμοκρασίας, η εξάτμιση.

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 21, 2017, 02:48:28 μμ
Το τελευταίο διάστημα πέσανε πολλά μαζεμένα και έμεινε πίσω η ανανέωση του 125ΤΤ... Βοήθησε κι ο παλιόκαιρος να πάνε κάποια θεματάκια πίσω...

Όπως πχ η ανανέωση των τροχών...
Ο Μήτσος έλειψε για κανα μήνα, μετά μου έφερε κακά μαντάτα για τα στεφάνια, μετά εγώ αγόρασα νέα, μόνο που το πίσω δεν κάνει! Πέταμα και κανα 60άρι...
Τα εξογκώματα στη στεφάνη για να μπουν τα καψούλια των ακτινών είναι σε λάθος θέση ή μάλλον έχουν τρύπα σε λάθος σημείο/κλίση. Επομένως δεν μπορούν να ευθυγραμμιστουν σωστά οι ακτίνες για να πάνε στη σωστή απέναντι θέση τους στο κέντρο του τροχού (ταμπούρο).
Πάμε να δούμε αν η παλιά ζάντα είναι όντως μη επισκευάσιμη. Ο Πέτρος (Καρυστινός) την έβαλε στα χημικά πριν τη χρωμίωση και δυστυχώς όταν έφυγε η σκουριά αποκαλύφθηκαν μερικές τρύπες..Πρέπει να πάω να τη πάρω και να τη πάω για γέμισμα (πιθανόν με μπρουτζοκόλληση ή ασημοκόλληση, θα δούμε). Μπελάς. Από την άλλη έχουμε ήδη παραλάβει τα βουρτσισμένα κέντρα, τα καινούργια και γαλβανισμενα καψούλια, τις νέες ακτίνες καθως και τις γαλβανισμένες παλιές. Αυτά είναι καλά απ' ότι λέει ο Μήτσος...
Επίσης δεν έχω ψάξει ακόμα για ελαστικά. Πρέπει να το κάνω σύντομα γιατί αν είναι να έρθει κάποιο απ' έξω θα μας καθυστερήσει..

Τουναντίον, ο εντοπισμός των υπολοίπων καινούργιων ανταλλακτικών πήγε εξαιρετικά:

Φωτό 57: Με ανασκαφή στη τεχνική βιβλιοθήκη μου βρήκα 2 πολύτιμα βοηθήματα. Το parts list και το technical reference! Το δεύτερο, γνήσιο και σε κατάσταση βιτρίνας, δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αλλού στο globe!!! Νάναι καλά η λέσχη που βελτιώσαμε και τα Ιταλικά μας! Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτή τη γλώσσα πλέον. (Οχι ότι είχαμε και παλιά, με τα τεχνικά θέματα βρισκότανε άκρη!)

Φωτό 58: Ο θησαυρός.
-κεφαλή
-κύλινδρος
-πλήρες έμβολο με πείρο και ελατήρια
-γνήσιο σετ φλάτζες
-σχεδόν όλα τα σωθικά του κιβωτίου ταχυτήτων
-όλο το σετ συμπλέκτη εκτός από την εξωτερική θήκη των δίσκων και ενός μεταλλικού δίσκου
-τα 2 εξωτερικά καπάκια του μοτέρ, βαμμένα μαύρα,  στα χαρτιά τους
και κυρίως
-ολοκαίνουργο μισό κάρτερ, για αντικατάσταση αυτού που έχει τη ζημιά με τη σπασμένη τρύπα του άξονα της μανιβέλας!

Φωτό 59: Ειδικώτερα τα σωθικά του κ/τ που εντοπίστηκαν καινούργια
-7 από τα 10 γρανάζια/κόμπλερ
-και τους 3 άξονες
-και τις 3 φουρκέτες (σημαντικό γιατί εκεί πάσχουν τα μικρά Guzzi της δεκαετίας του '70)
-το μύλο
-τη καστάνια επιλογής, πλήρη με το ελατήριο της
-τη καστάνια της μανιβέλας και τον άξονα της
-τους 2 μικρούς εσωτερικούς άξονες του πρωτεύοντα
κλπ...

Με λίγα λόγια το 95% του κ/τ!


Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για δέσιμο μοτέρ!!! ::helmet


Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 22, 2017, 03:10:29 μμ
Μια και δυο λοιπόν εμφανιζόμαστε φάντης-μπαστούνι στο Πέτρο. Εχουν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις του στυλ:
-Λοιπόν έρχομαι Παρασκευή
-Δεν θα΄σαι καλά. Με τίποτα!
-Σάββατο;
-Θες να μας χαλάσεις το ΣΚ; Ελα από Δευτέρα που θα έχουμε απόθεματα υπομονής.
-καλάααα....
και άλλα τέτοια ωραία.

Φωτό 60: Πρίν την επίσκεψη γίνεται πέρασμα από ρουλμανοτσιμουχάδικο για αγορά όλων των ρουλμάν και των τσιμουχών του κινητήρα. 7 ρουλμάν 4 διαφορετικών διαστάσεων και 4 τσιμούχες. Σύνολο 40 ευρώ παρά κάτι.

Φωτό 61: Με αυτό το team ποιός περιμένει προκοπή;
Ατάκα Πέτρου (είχε τα κέφια του!): Ρε συ, πόσα τέτοια κυκλοφορούν;
Σκέφτομαι και ξεκινάω να πω κάτι.
Μονολογεί: Γιατί, σάμπως αυτό θα κυκλοφορήσει; Παγίδα ήταν η ερώτηση...

Φωτό 62: Τα ρουλμάν, θέλουν ζέσταμα και όχι σφυριές. Από αυτό το ολοκαύτωμα εγώ μάλλον τις σφυριές προτιμάω  :oo

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: nivara στις Νοέμβριος 26, 2017, 09:40:21 μμ
Φίλε!
Κοντεύεις...
Θέλω να το δώ να δουλεύει!
Έχω κάτι στεφάνια, 18 νομίζω και 21...
 :luigi:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 28, 2017, 08:38:43 μμ
Νικολή ευχαριστώ! Νομίζω πως τελικά αύριο θα ξέρω αν θα το χρειαστώ σε περίπτωση που κάνει, οπότε θα σε καλέσω νωρίτερα από τη Κυριακή. Θα συναντηθούμε έτσι κι αλλιώς τη Κυριακή στη ΓΣ. Η μήπως κάνω λάθος? :shame:

Λοιπόν για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση.

-Με τους τροχούς έχουμε περιπέτειες. Έχω πάρει πίσω τον 18-αρη τροχό από τον χρωμιά, με αρκετές τρύπες, μικρές ευτυχώς και όχι σε σημεία δομικά, που αποκαλύφθηκαν μετά την απομάκρυνση της σκουριάς σε μπάνιο χημικού, απαραίτητη εργασία πριν να μπει στο μπάνιο χρωμίωσης.
Εχω αποστολή να κλείσω τις τρύπες και θα το προσπαθήσω με μπρουτζοκόλληση. Ο Βασίλης, ο πρόθυμος και φιλικός βοηθός του Πέτρου, ανέλαβε να πάει απόψε μετά τη δουλειά, στον έτερο ειδικό στα Guzzi, το Κώστα στις Τζιτζιφιές, που διαθέτει οξυγόνα και να κάνει ότι είναι δυνατόν. Ο κίνδυνος είναι να στραβώσει η στεφάνη από τη θερμοκρασία ή να καταρρεύσουν τυχόν αδύνατες περιοχές κοντά στις τρύπες, καθώς αυτές θα πρέπει να πυρώσουν πριν να χυθεί ο μπρούτζος.
Ισως αυτή την στιγμή να έχει λυθεί το πρόβλημα, ίσως και να πηγαίνω ξανά για αγορά 3ης ζάντας, την άλλη που αγόρασα θα την κάνω κορνίζα!

- Στο δέσιμο του κινητήρα κολλήσαμε. Καθώς τη Παρασκευή ο Πέτρος (του λόγου μου είμαι άσχετος με τα κ/τ) συναρμολόγησε το ολοκαίνουργιο σασμάν, δηλαδή μοντάρισε τα γρανάζια στους άξονες, ταίριαξε τα δακτυλίδια και τις ροδέλλες, έβαλε σωστά και ασφάλισε τις νέες φουρκέτες (δύσκολο) και γενικά δοκίμασε τη συνεργασία των γραναζιών και των αξόνων και επιβεβαίωσε ότι αλλάζουν όλες οι ταχύτητες (στο πάγκο), πήγε να κλείσει τα καρτεράκια. Φυσικά είχαν μπει οι καινούργιες φλάτζες και ο αλλαγμένος στρόφαλος στη θέση του....Αλλά με μια τελευταία ματιά είδα ότι έλειπε ξεκολλημένη όλη η φωλιά μιας σημαντικής βίδας, μιας από τις 2 που κρατάει το δίχαλο του συμπλέκτη. Θα δείτε φωτό σύντομα. Ετσι αναγκαστικά κάτσαμε στ' αυγά μας, και το μισό κάρτερ με το  πρόβλημα θα πάει Σπύρου Πάτση για κόλλημα, κάτι που μάλλον έγινε και αυτό σήμερα.

-Οπως σας έχω πει ήδη, το μεγαλύτερο μαρτύριο είναι να βλέπω να περιμένουν σε προσωρινή αναμονή τα καλούδια που έχω μαζέψει. Για δείτε και αυτά:

Φωτό 63: στα σελοφάν.
κούρμπα εξάτμισης
πλήρες φιλτροκούτι που αποτελείται από 2 πλαστικά μέρη
πεντάλ ταχυτήτων-φρένου
άξονας πεντάλ φρένου, ντίζα φρένου με τον δικό της σωστό ρεγουρατόρο
μαρσπιέ
άξονα ψαλιδιού
ρεγουρατόρους ψαλιδιού
φανοστάτες
καπάκι ταμπούρου με κόντρα
καπάκι πριν το πίσω γρανάζι
πίσω γρανάζι αλυσίδας


Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιανουάριος 19, 2018, 07:12:02 μμ
Επανεκκίνηση project μετά από κράτει 2 μηνών....
Ετσι είναι, το καλό αποτέλεσμα φαίνεται ότι δε θέλει βιάση! Λίγο το φόρτωμα των γιορτών στο φίλο μου το Πέτρο, λίγο τα ειδικά μαστόρια (κολλήματα, μηχανουργείο, ζάντες), λίγο οι άλλες υποχρεώσεις φταίνε γι' αυτό. Πάντως ξεκινάμε πάλι με σπινάρισμα!  :hehe:

Έχουν λυθεί πλέον πολλά προβλήματα, δεν παγώσανε τελείως οι εργασίες τόσο καιρό...Για να δούμε:

Εχει λυθεί πλέον το ζήτημα της σπασμένης φωλιάς του δίχαλου του συμπλέκτη.

Φωτό 64: Το κόλλημα με αργκόν και η επεξεργασία της φωλιάς για να έρθει στο ίδιο ύψος με την απέναντι

Φωτό 65: Το δίχαλο του συμπλέκτη στη θέση που πρέπει για να σημαδευτεί η τρύπα.

Φωτό 66: Το κατάλληλο κολαούζο κι έχουμε αποτέλεσμα. Μάλλον δυνατότερη αυτή η καινούργια από την απέναντι εργοστασιακή!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιανουάριος 28, 2018, 09:56:39 πμ
Στο μεταξύ έχουν παραληφθεί επιτέλους οι πίσω τροχοί! Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και σε αποζημιώνει κατά κάποιο τρόπο από το τρέξιμο, τα μπρος-πίσω, τις αστοχίες κινήσεων και εξόδων.
Το μέταλλο λάμπει!
Νέα στεφάνια, νέες ακτίνες πίσω, βούρτσες στα κέντρα, χρώμια τα λεβιεδάκια, ξεκινάνε νέα κυκλική πορεία από το 0!

Από τις πρώτες μέρες του Γενάρη έχουν φτάσει και τα δυσεύρετα ελαστικά. Από Πάτρα, το εμπρός 2.50/21'' ετοιμοπαράδοτο, το πίσω 3.50/18'' με παραγγελία. SYNCO η μάρκα τους, Αμερικάνικα λέει το διαδίκτυο. 2 φορές βεβαίως στην γραφική  :hehe: Ορφέως για παραλαβή.

Φωτό 67: ο εμπρός τροχός
Φωτό 68: ο πίσω
Φωτό 69: το πίσω ελαστικό που έφτασε πρόσφατα.

Αντε να τα δούμε φορεμένα σιγά-σιγά....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιανουάριος 30, 2018, 09:55:07 πμ
...και στο μέτωπο της Ελ. Βενιζέλου, ευτυχώς έχουμε πρόοδο:
Τα κάρτερ έκλεισαν!!! Ο Πέτρος βρήκε επιτέλους χρόνο και κυρίως απέκτησε τη κατάλληλη ψυχολογία για να ασχοληθεί μαζί μου και με τις αμέτρητες ροδέλλες που έπρεπε να ξεδιαλέξει για να βρει τις σωστές....Γιατί αυτές ήταν το πρόβλημα που μας καθυστέρησε τόσο καιρό...
Για πάμε να δούμε πως έγινε αυτό.
Ένα Σάββατο η κούτα μεταφέρθηκε στο πάγκο, τα μισοδεμένα κάρτερ ξανακαθαρίστηκαν, τα ρουλμάν ξαναγρασσαρίστηκαν και αρχίσανε τα πειράματα με άλλες κάθε φορά ροδέλλες. Γιατί αυτές που βάζαμε είτε ήταν παχύτερες απ' όσο πρέπει οπότε δεν εξαφανίζανε το κενό και "σφίγγανε" τη φλογέρα όταν οι βίδες του κάρτερ βιδώνονταν στα σωστα κιλά (1,2), είτε ήταν στενότερες και δημιουργούσαν τζόγους οπότε η αφιλότιμη η φλογέρα χόρευε δεξιά-αριστερά ...

Μετά από 4-5 ανοιγοκλεισίματα είχαμε το σωστό σετ ροδελλών και το κάρτερ έδεσε επιτέλους σωστά. Χρόνος για αυτή την επιτυχία: 2 ώρες. Τελικά είχε δίκο ο Πέτρος, δεν ήταν δουλειά 10' που έλεγα του λόγου μου...

Φωτό 70: αμέσως μόλις έκλεισε το μοτέρ και έληξε το σπάσιμο...

Φωτό 71: στο πέρασμα του κυλίνδρου είχαμε λιγώτερες αστοχίες: παρόλο που τα ελατήρια ήταν καινούργια, ένα έσπασα εγώ προσπαθώντας να το περάσω, κι ένα ο συνονόματος. Σκορ 1-1. Ευτυχώς ο Ανδρικόπουλος κοντά στη Κωσταντινουπόλεως, μόλις είπα τις λέξεις Benelli δίχρονο με επίστρωση (χρώμιο ή nigusil), γέλασε και κούνησε θετικά το κεφάλι του. Μόνο 12 ευρώ τα 2 ελατήρια και πίσω γρήγορα να βάλουμε κύλινδρο.
Βλέπετε και το σύστημα του συμπλέκτη, ολοκαίνουργιο φορεμένο γάντι!

Φωτό 72: η κεφαλή στη θέση της, σφιγμένη στα σωστά κιλά (2,5). Το βολάν μας έφαγε αρκετό χρόνο. Ευτυχώς είχα διαθέσιμες ολοκαίνουργιες (δυσεύρετες) πλατίνες και ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί πυκνωτή. Ο μάγος των ηλεκτρονίων χωρίς δεύτερη σκέψη τα τοποθέτησε και τα ρύθμισε στο πάγκο. Το βολάν το βλέπετε αλλά τα πηνία, οι πλατίνες και ο πυκνωτής είναι από μέσα και ξέχασα να τα απαθανατήσω...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 02, 2018, 09:59:52 πμ
Εδώ και μήνες έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλα τα κομμάτια που χρειαζόντουσαν επισκευή, ανανέωση, αποκατάσταση, σε ίδια αλλά καινούργια!
Τα έχω στημένα και τα κοιτάω ανυπομονώντας να τα δω φορεμένα. Κάνω συχνά τη σκέψη ότι στη περίπτωση αυτή τουλάχιστον, δεν μπορώ να καμαρώνω σαν restorer, αλλά σαν ειδικός στο "βγάλε παλιό, βάλε νέο" :hehe:
Για δείτε τι έχει μαζευτεί....

Φωτό 70: παρόλο που το παλιό μπροστινό έλαβε τη περιποίηση του, ένα ολοκαίνουργιο μου κλείνει το μάτι μέσα στα χαρτιά συσκευασίας του από το 1977...

Φωτό 71: ακόμα και ο παλιός κωδικός, με το εξαφανισμένο εδώ και χρόνια αυτοκόλλητο (που εγώ έχω βαφτίσει) δεύτερης γενιάς με τα κόκκινα γράμματα "Guzzi" .
Τα ακόμα παλιότερα labels ήταν εξαψήφια και είχαν μπλέ μπορντούρα, στις ίδιες διαστάσεις. Με την αλλαγή κωδικοποίησης, κατευθείαν πήρανε 2 μηδενικά στο τέλος και γίνανε οκταψήφιοι οι κωδικοί Guzzi. Αυτό υπολογίζω γύρω στο 1970. Παραλλαγές του ίδιου κομματιού αργότερα διαφοροποιούνταν με αλλαγή στα 2 τελευταία ψηφία.
Οσο για τα 2 πρώτα, συνήθως μας υπαγορεύουν το μοντέλο της μοτό που αντιστοιχούν. Πχ, 10 για Nuovo Falcone, 12 ή 13 για Loop Frames (V7), 14 για Le Mans-SP1000-G4, 19 για V35-V50-V65, 35 για τα 50-αρακια του '70, 39 για τα 2-χρονα 2-δικύλινδρα, πχ 250 TS, 65 για πολυκύλινδρα όπως το 254, το 400GTS, το Benelli Sei 750 κλπ.

Φωτό 72: το ίδιο συνέβη και με το ψαλίδι. Οταν έχεις ένα καινούργιο, με τα γρασσαδοράκια του, τη σιγουριά του ότι είναι ολόισιο κλπ, τότε το παλιό πάει στην άκρη...

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 03, 2018, 08:32:40 μμ
Να και τα ωραιότερα:

Φωτό 73: μανέτες κομπλέ με τις βάσεις τους, ντίζες, καβαλέτα τιμονιού, ρουμπινέ βενζίνης, κλειδαριά λαιμού τιμονιού με τα κλειδιά της κλπ.

Φωτό 74: φανάρι εμπρός, κοντέρ με τη βάση του, μπράτσα φλάς με 1 μόνο φλας (έχουν εντοπιστεί και τα άλλα!), βαλβίδα στοπ, φλασέρ και κυρίως.....κεντρική πλεξούδα μαζί με τον διακόπτη φώτων!
και τέλος....

Φωτό 75: φτερά μπρός πίσω, πλαινά καπάκια, πλαινό στάντ, κάλυμμα αλυσίδας, ρεζερβουάρ (!!), όλα εργοστασιακά βαμμένα στο χρώμα που θέλω, εκτός από ένα πλαινό καπάκι που είναι στο εργοστασιακό μπορντώ και θα ξαναβαφτεί. Στα χαρτιά συσκευασίας τους περιμένανε κάπου 43 χρόνια για να νοιώσουν χρήσιμα! Το πράσινο μεταλλίκό δεν-παίζεται!!!. Είναι μονής, γυαλίζει επαρκώς και το μέταλλο φαίνεται ξεκάθαρα.
Πριν λίγο καιρό είχα ρωτήσει έμπορο χρωμάτων αυτοκινήτου στο Ν. Κόσμο αν μπορώ να βρώ μεταλλικά χρώματα σε μονής και μου είχε πει ξεκάθαρα: Οχι δεν υπάρχουν φίλε, μεταλλικό, σημαίνει διπλής, δηλαδή πρώτα χρώμα και μετά βερνίκι. Ε λοιπόν να που υπάρχουν φίλε, απλά, αν και επαγγελματίας, εσύ δεν τα γνωρίζεις... ???
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: nikos900 στις Φεβρουάριος 03, 2018, 10:49:00 μμ
ότι και να πεί κανείς είναι λίγο γαυτό που κάνεις!!  :notworthy:
φοβερό το χρώμα του ντεπόζιτου, φαντάζομαι πως θα είναι από κοντα.. :bier:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 07, 2018, 09:40:18 πμ
...και για να κλείσει το θέμα "καινουργια καλούδια που θα προικίσουν τη νύφη" ένα ακόμη και πιθανότατα απολύτως αδύνατο να βρεθεί ξανά...

Φωτό 76: η δική του σέλα, κυριολεκτικά χωρίς να την έχει δει φως από τα μέσα του '75..

Φωτό 77: με 25 ευρώ αγοράστηκαν φακαρόλες και καλής ποιότητας σαμπρέλες και περάστηκαν τα ελαστικά. Μέσα σε 10'. Στο μαγαζί ελαστικών δίπλα στο Πέτρο. Στο πίσω φορέθηκαν τα γυαλισμένα καπάκια, τα φερμουί, το αλυσιδογράναζο, το λεβιεδάκι. Είναι πανέμορφη! Μου'ρχεται να πάρω ένα ξύλο να τη βγάλω βόλτα μόνη της στη γειτονιά!

Φωτό 78: Τα ίδια και στην μπροστινή. Είναι τεράστια και πανάλαφρη!

Τα φερμουί είναι παχύτερα απ' όσο πρέπει και για να χωρέσουν μέσα στο ταμπούρο πρέπει να φαγωθούν λίγο. Με γυαλόχαρτο ή σε μηχανουργείο για να κατέβουν ομοιόμορφα; Ξέρει κανείς εύκολο τρόπο;
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 16, 2018, 02:52:49 μμ
Εδω και πολλές μέρες το μοτεράκι έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής από το μάστορα!

Φωτό 79: Δείτε χαρά ο Βασιλάκης που το αποχωρίζεται! Καλά ο Πέτρος είναι αμίλητος, τα έχει βάψει μαύρα. Θα του λείψει  :hehe: (καλά μη χαίρεσαι...σε λίγο πάλι πακέτο θα το πάρεις!!!) :thumbsup:
Αφήστε που μου είπε να του βάλω λαδάκι μέσα να δούμε από πόσες τρύπες θα χάνει...ΠΡΙΝ το φορέσω στο πλαίσιο. Μετά θα είναι πιο δύσκολο να το ανοίγουμε πάλι είπε...

Φωτό 80: Το κινητηράκι στη φωλιά του! Δείτε ποιοτικό βάψιμο το δεξιό καπάκι.... Καινούργιο και από τις χεριές και τις μετακινήσεις ήδη το μαυρό χρώμα μεταναστεύει.... :shame:

Φωτό 81: Η άλλη πλευρά. Το καπάκι στέκεται καλύτερα αλλά το ταμπελάκι "MOTO GUZZI" για να βγει από το παλιό και να μπει στο καινούργιο είναι μεγάλος μπελάς. Δεν είναι κολλημένο, αλλά καρφωμένο στο πλαισιάκι του. Πως θα αφαιρεθούν αυτά τα απειροελάχιστα καρφάκια που το κρατάνε;
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 21, 2018, 11:10:45 πμ
Το τριήμερο δεν φύγαμε για κάπου κι έτσι βρέθηκε χρόνος για λίγο μοναχικό παιγνίδι. Και πρόκειται πραγματικά για παιγνίδι: 10 η ώρα, μες στην απόλυτη ησυχία μια και όλοι είτε λείπουν είτε το ρίχνουν στον ύπνο, με ζεστό καφέ και χαμηλά δημοτικά στο 2ο, από τις σπάνιες φορές που τα ακούω με κέφι, είναι άλλωστε και τα καλύτερα, επιλεγμένα για τη καθαροδευτέρα.  Ο ήλιος παίζει με τα σύννεφα αλλά κρύο δεν κάνει. Τα εργαλεία καθαρά και στη θέση τους, για κανέναν και για τίποτα δεν είμαι διαθέσιμος για 3 ώρες. 

Παρατηρώ τις διαρροές στο μοτεράκι. Μέρες πρίν το έχω γεμίσει με 500ml ορυκτέλαιο μηχανης 20W-50 HD. Ο Πέτρος είχε δίκιο (ώς συνήθως). Ευτυχώς διαρροή από την ένωση των 2 μισών κάρτερ δεν υπάρχει. Αυτό είναι καλό. Το μοτεράκι δεν ξανανοίγει. Μικρή διαρροή υπάρχει όμως. Είναι μέσα από το αριστερό καπάκι που καλύπτει το γρανάζι τελικής μετάδοσης. Το ανοίγω και βλέπω μικρή λίμνη ακριβώς κάτω από τον μοχλό πίεσης του συμπλέκτη, αυτόν που επισκευάστηκε η έδρα της μιας βίδας συγκράτησης. Εκεί φοράει ένα λαστιχάκι διατομής "Π" που δεν αλλάχτηκε και είναι ταλαιπωρημένο... Πρέπει να γίνει αλλά δεν είναι επείγον, αλλάζει και με το μοτερ επάνω, νομίζω πανεύκολα. ΟΚ λοπόν δένουμε!

Φωτό 82: Τοποθετούνται διαδοχικά ρουλμάν λαιμού, λαιμός με κάτω πλάκα, μοτέρ στη θέση του με τις 3 βίδες συγκράτησης σφιγμένες καλά, καρμπυρατέρ-φιλτροκούτι, ψαλίδι, αμορτισέρ. Ευτυχώς κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Φωτό 83: Στο καρμπυρατέρ/φιλτροκούτι το μόνο που λείπει είναι ένα λάστιχο που τα ενώνει, διατομής περίπου 38mm. Δεν βρίσκεται πουθενά σαν ανταλλακτικό Guzzi αλλά θα βρεθεί εύκολα πιστεύω λαστιχένιος σωλήνας αυτής της διατομής για να κόψω ένα κομμάτι.

Φωτό 84: πέρασα και έναν πολλαπλασιαστή που διέθετα. Ενώ πίστευα πως οι πολλαπλασιαστές είναι ίδιοι στα 6 και στα 12 V, βλέπω πως άλλος που έχω (πχ για τo V7 μου), γράφει 12V επάνω. Αυτός που πέρασα μοιάζει με original από Le Mans 1 αν θυμάμαι καλά, αλλά έχει κάτι κωδικούς μόνο χαραγμένους χωρίς να αναφέρει Volt. Θα δουλεύει στα 6V του ΤΤ; Ξέρει κανείς τι παίζει με το θέμα αυτό;
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Φεβρουάριος 25, 2018, 11:28:14 πμ
Τελικά το θέμα με τον πολλαπλασιαστή δεν ξεκαθάρισε ακόμα. Αν και θα το ήθελα, τον Πέτρο δεν τον αποφεύγω άλλη μια φορά!  :hehe: Η αλήθεια έιναι ότι το έχω υπόψη γιατί στα ηλεκτρικά θα έχω σύντομα πρόβλημα το οποίο θα λυθεί με επέμβαση ξένων (ηλεκτρολογικών) δυνάμεων..
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός πως δεν διαθέτω, ούτε έχω βρει κάπου, ούτε έχω πλέον ελπίδες πως θα βρώ, το κεντρικό διακόπτη, ο οποίος όμως κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Δηλαδή δεν είναι ένας απλός universal κεντρικός που θα μπορούσε να μοιάζει με έναν του εμπορίου. 
Οπότε είτε πρέπει να αλλάξουν κάποιες λειτουργίες, πχ να μην έχει φώτα parking, κάτι εύκολο και όχι ουσιώδες εάν καταργηθεί, είτε με πατέντες και ίσως 2 διακόπτες του εμπορίου σε συνεργασία, καταφέρει ο Πέτρος, όχι εγώ, να τα κάνει όλα όπως σχεδιάστηκαν εργοστασιακά.

Για να δούμε όμως και να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο διακόπτης:

Φωτό 85: Ο διακόπτης, ενσωματωμένος πάνω στο μπροστινό φανάρι, όπως πρέπει να είναι. Η φωτό είναι από το ΤΤ που βρίσκεται στο μουσείο του εργοστασίου, τραβηγμένη το 2011 στην τότε επίσκεψη μας με τη λέσχη... :mg:
Με άλλα λόγια πολλές συνδέσεις και διακλαδώσεις κανονικά είναι ΜΕΣΑ στο καβούκι του εμπρός φαναριού. (δείτε και επόμενη φωτό που φαίνεται καθαρά τι ακριβώς διακλαδώνεται μέσα στο φανάρι.

Φωτό 86: Σχεδόν όλο το ηλεκτρικό διάγραμμα της μηχανής. Φυσικά σκαναρισμένο από το "manuale di officina" που σας είχα ενημερώσει πως έχω. Α π α ρ α ί τ η τ ο!
Στον μάυρο κύκλο αποτυπώνεται το φανάρι εμπρός και όλα όσα συμβαίνουν μέσα του. Στο μικρό κόκκινο δικό μου κύκλο, βλέπετε το διακόπτη (που μου λείπει) και όλες τις λειτουργίες του (για όποιον ξέρει να διαβάζει ηλεκτρικά διαγράμματα).

Φωτό 87: Τουλάχιστον περάστηκε το μπροστινό, ολοκαίνουργιο και απαστράπτον! Επίσης το ισιωμένο/βαμμένο τιμόνι.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάρτιος 05, 2018, 09:28:30 πμ
Η διαδικασία πλέον είναι γρηγορότερη από το χρόνο μου για ανέβασμα. Το πάμε λίγο πιο γρήγορα λοιπόν..

Φωτο 88: Περάστηκε το καινουργιο πεντάλ φρένου

Φωτό 89: Το ίδιο και ο λεβιές ταχυτήτων. Θυμηθείτε πως είναι ανάποδα, κάτι συνηθισμένο έως και τη δεκαετία του '70. Για να δούμε πόσο δύσκολο θα'ναι όταν πατήσουμε χωματάκι.
Περάστηκαν και τα μαρσπιέ. Τα παλιά δεν είχαν ζημιές πέρα από το ότι χρειαζόντουσαν ανανέωση, δηλαδή γαλβάνισμα, άντε τρέχα Περιστέρι μες στη κίνηση...Η λύση χρώμιο, θα ήταν τουλάχιστον γελοία κατά τη γνώμη μου.

Φωτό 90: και ο πίσω τροχός περάστηκε χωρίς πρόβλημα, αφού προηγουμένως πέρασα μια βόλτα από τον Πέτρο και μου κατέβασε λίγο το υλικό τριβής στις σιαγώνες γιατί δεν χώραγαν στα ταμπούρα. Μπήκε με λίγο ζόρι και ματσόλα, αλλά υποθέτω πως γρήγορα θα ελευθερωθεί μόλις αρχίσει να γυρνάει ο τροχός...Επίσης βάζοντας και σφίγγοντας το άξονα, ανακάλυψα πως έχει τζόγο, πιθανόν να λείπει κάποια ροδέλα, θα ασχοληθώ αργότερα να εντοπίσω τι γίνεται εκει.
Μπήκαν και οι παλιοί ρεγουρατόροι γιατί αυτοί που είχα βρεί ήταν για το 50 Cross και όχι για το 125ΤΤ.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: ZORDAN στις Μάρτιος 05, 2018, 08:39:20 μμ
Αυτό το "κομμάτι", θα γίνει καινούργιο - όχι σαν καινούργιο! Το έχω δει με τα μάτια μου.  :resp:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάρτιος 06, 2018, 03:04:57 μμ
Λοιπόν ήδη:

Φωτό 91: γέμισε η αριστερή πλευρά του τιμονιού. Μπήκε διακόπτης φώτων και κομπλέ μανέτα συμπλέκτη, σε λίγο περνάμε και ντίζες..

Φωτό 92: η δεξιά πλευρά μας προβλημάτισε λίγο. Θα μπει η αυθεντική γκαζιέρα verlicchi με το επισκευασμένο/κολλημένο γκριπ (εκεί που τραβάει το βαρελάκι της ντίζας γκαζιού)? Μήπως η κόλληση που τώρα χωρίς φορτίο δείχνει καλή, μόλις συνδεθεί με το καρμπυρατέρ και τραβήξει το σλάιντ με το ελατήριο επαναφοράς, διαλύσει με τη πρώτη? Θα δούμε σύντομα.. Η βάση και η μανέτα του εμπρός φρένου, στη θέση της. Kill switch αυθεντικό του μοντέλου δεν υπάρχει πουθενά, χρησιμοποίησα ένα από αστυνομικό V7 special της CEV που άναβε το φάρο! Μια χαρά κάθεται και δεν είναι και τελείως παράταιρος, ιδια εποχή και μάρκα με τον αριστερό των φώτων.

Φωτό 93: μπήκε στη θέση της η μανιβέλα, άντε να χρησιμοποιηθεί κι όλας! Αυθεντική ντίζα συμπλέκτη και εμπρός φρένου δουλεύουν μαλακά!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάρτιος 19, 2018, 07:58:01 μμ
Συνεχίζουμε μετά από 2 καταπληκτικές αλλά και κουραστικές εβδομάδες αποχής.

Φωτό 94: Περάστηκε ο μπροστινός τροχός, όχι όμως και χωρίς τα προβήματάκια του: μόλις σφίξει το παξιμάδι του άξονα, κοκκαλώνουν τα πάντα! Πρέπει να λείπει κάποια ροδέλλα, μάλλον από τον ατέρμονα του κοντέρ, ο οποίος ανοίχτηκε, γρασσαρίστηκε και γυρνάει πλέον ελεύθερα. Χαλαρώνω τον άξονα και μεταφέρω το πρόβλημα στο μέλλον, ακριβώς ότι γίνεται και με την επιμήκυνση του χρέους μας! Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαι με σπαζοκεφαλιές, προέχει να πάρει μπρος η μηχανή.
Μπήκε και το υποπλαισιάκι για να κρατήσει πρόχειρα το πίσω φτερό. Το εμπρός φτερό περάστηκε μόνιμα στη θέση του.

Φωτό 95: Η κεντρική πλεξούδα πέρασε στη θέση της και τα καλώδια μαρκάρονται με χαρτοταινία με βάση το ηλεκτρικό διάγραμμα, ανάλογα που πάει το καθένα. Να βοηθήσω λίγο το Πέτρο που όταν ασχοληθεί με τη πατέντα του κεντρικού διακόπτη, να μην έχει να ασχολείται με τα καλώδια που είναι σίγουρο που πάνε, πχ του πολλαπλασιαστή, της κόρνας, της βαλβίδας stop του πίσω φρένου κλπ...Με βάση το ηλεκτρικό διάγραμμα, ο αριστερός πολυδιακότης των φώτων, κόρνας, φλας, συνδέεται με τη κεντρική πλεξούδα με κλέμες! Λες κι είναι ηλεκτρολογικός πίνακας σπιτιού! Πρόχειρη λύση από το εργοστάσιο το 1974... Καλύτερά να μη τη συγκρίνουμε με κανά αντίστοιχο γιαπωνέζικο της εποχής...  :shame:

Φωτό 96: Το υπέροχο πίσω φαναράκι, πάνω στην λαστιχένια του βάση που εκτελεί και χρέη βάσης πινακίδας. Εδώ η απλότητα και η ομορφιά της σχεδίασης των Ιταλών με κάνει να ξεχάσω τις κλέμες! Συγκρίνω (και χαίρομαι) το 125 TT με το πρώτο μου μηχανάκι, το MT 125 Honda Elsinore αντίστοιχης εποχής και τύπου, εντουράκια δίχρονα και τα 2: Το Honda φορούσε για κoλoφάναρο ένα απίστευτο κατασκεύσμα που θύμιζε μαυσωλείο ήρωα, βαρύ, παράταιρο, εκτός κίμακας τελείως. Ποιοτικό βέβαια, με τα χρώμια του και τα όλα του.

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάρτιος 29, 2018, 06:43:40 μμ
Οι εξελίξεις προσπερνάνε την εξιστόρηση! Εχουμε και λέμε:

Φωτό 97: Το υπέροχο minimal ανάποδης ανάγνωσης οργανάκι, μέσα στη θήκη του, χαρακτηριστικό των off-road της δεκαετίας. Αν και καινούργιο γράφει 27 χλμ. Ποιός γνωρίζει γιατί...
Επίσης ενδιαφέρον έχει το πλαστικό γρασσαδοράκι της ντίζας του εμπρός φρένου.

Φωτό 98: Η σέλα! Γράφει "MOTO GUZZI" με την εργοστασιακή γραμματοσειρά. Σημείο αναφοράς, όσοι στήνουν άλλο ΤΤ και επιθυμούν αντιγράφουν.

Φωτό 99: Η δεξιά πλευρά έτοιμη. Η νέα εξάτμιση, το παλιό τελικό με το κτυπηματάκι του. Για το μάτι!

Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάρτιος 31, 2018, 07:56:51 μμ
Εντάξει, εδώ φρενάρουμε. Ηδη το εντουράκι βρίσκεται στην Ελ. Βενιζέλου. Δεν έχω ούτε χρόνο, ούτε διάθεση μέσα στις γιορτές, με τη προετοιμασία του 36ωρου και πολλά ακόμα θέματα στη κορύφωση τους,  να τον γκαζώσω να φάμε την ουρά του γαιδάρου. Μάλλον πρέπει να μπει ορίζοντας (και κόκκινη γραμμή  :hehe:) το καλοκάιρι..

Τι έχει μείνει λοιπόν;

1. To stand. Ολη η βάση του λείπει. Πρέπει να σχεδιαστεί μια που να είναι λειτουργική, δηλαδη να έχει τη σωστή θέση και κλίση, να σταματάει το stand στη σωστή θέση όταν είναι κλειστό και να έχει πρόβλεψη για το ελατήριο επαναφοράς. Μετά πρέπει να κοπεί, να διαμορφωθεί (ίσως σε σιδερά) και τέλος να κολληθεί ξανά στο σκελετό και να βαφεί τοπικά. Αστεία πράγματα δηλαδή... :?

2. Πρέπει να μαζευτεί ο τζόγος στο πίσω άξονα τροχού και να βρεθεί ο λόγος που σφίγγει ο εμπρός άξονας όταν σφίγγουμε το παξιμάδι.

3. Να συνδεθούν τα ηλεκτρικά αφού καταλήξουμε στο τύπο κεντρικού διακόπτη και ανορθωτή

4. Να βαφεί το αριστερό καπάκι που τώρα είναι κόκκινο

5. Να μπει hellicoil σε μια αλενόβιδα του αριστερού καπακιού

6. Να αλλαχτεί μια μικρή τσιμούχα που δεν στεγανοποίησε

7. Να αγοραστεί και τοποθετηθεί αλυσίδα τελικής μετάδοσης και 6V μπαταρία

8. Να ταιριάξει στο τελικό της εξάτμισης και να βαφεί το σιγαστηράκι

Μετά θα έρθει η στιγμή της πρώτης μανιβελιάς!

Φωτό 100: λίγο πριν κατέβει για να φορτωθεί στο (πολυτραγουδισμένο :hehe:) Transit με κατεύθυνση Καλλιθέα. Νομίζω πλησιάζουμε το πρωτότυπο που τέθηκε σαν στόχος στην αρχή των εργασιών.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: tcbart στις Απρίλιος 25, 2018, 11:10:21 πμ
Πανέμορφο μπράβο, πραγματικά αξίζουν οι άπειρες ώρες όμορφης ασχολίας....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Μάιος 04, 2018, 12:07:58 πμ
Είμαστε στο Πέτρο. Εχουμε πιάσει λίγη σκόνη. Κάποιοι φίλοι από τη λέσχη ήδη μας έχουν δει....

Οι δουλειές μόλις ξεκινήσανε. Το 1. προχωράει, το 2. ολοκληρώθηκε με λίγο τροχό στις άκρες των  ελατηρίων των σιαγώνων οι οποίες βρίσκανε στο ταμπούρο με το σφίξιμο και ακινητοποιούσαν το τροχό. Ο πίσω ήθελε στην άλλη πλευρά μια ροδέλα του ατέρμονα του κοντέρ. :think:
Συνεχίζουμε...

Φωτό 101: Περιμένοντας τις περιποιήσεις των φίλων μου, Πέτρου και Βασίλη...
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούνιος 05, 2018, 10:46:54 πμ
Ο στόχος να γίνει η πρώτη βόλτα μέσα στο καλοκαίρι, επανέρχεται στο προσκήνιο. Τέλος τα ταξίδια της λέσχης στο Mandello και στο Stelvio, όπου φυσικά ο κύριος κυρίας Αντιπροέδρου  :hehe: συμμετείχε, τέλος το "έχει τρέχουσα δουλειά, τα service δεν μπορoύν να περιμένουν", τέλος όλα!  :rasta:

Φωτό 102: Λίγο καιρό πριν είχαμε τελειώσει το μισό 7 (βλέπε post της 31/3, δουλειές που μένουν), δηλαδή εντοπισμός διάστασης και μήκους αλυσίδας (ωχ, πως κατάφερα και ξαναγύρισα σ΄αυτό το μπελά, καλά τον είχα εξοστρακίσει από το 1986..) είναι 420 (όπως των παπιών) και είναι μεγάλη. Αγοράστηκε μια της D.I.D. σε λογική τιμή (περί τα 22 ευρώ).
Επιπλέον εντοπίστηκε ο τύπος της 6V μπαταρίας που χρειαζόμαστε. Είναι η 6Ν6-3Β-1 είτε η 6Ν6-ΒS. Αυτές χωράνε ακριβώς στο προβλεπόμενο χώρο με δεξιά το θετικό πόλο.

Φωτό 103 - 104: Με ανεξίτηλο μαρκαδόρο σχεδιάστηκε η βάση του πλαινού stand, μετά από πολλά πειράματα και δοκιμές. Είχε προηγηθεί αναζήτηση και αγορά από σιδηρουργείο πλάκας μετάλλου πάχους 6mm, όσο δηλαδή χωράει ακριβώς στο πάνω "Π" του πλαινού stand, το οποίο έχουμε καινούργιο.

Στη συνέχεια στου Γελαδάκη στο Αγ. Δημήτριο για υδροκοπή, η καλύτερη μέθοδος για σωστό κόψιμο ακριβείας. Κόστος περί τα 10 ευρώ.

Συνεχίζεται...


Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούνιος 11, 2018, 09:34:42 πμ
Λίγο πριν κολληθεί η βάση του stand, λύνουμε ένα πρόβλημα διαρροής από την αριστερή πλευρά του μοτερ, το Νο 6 των εκκρεμοτήτων.

Φωτό 105: Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να δουλέψει ο μάστορας είναι η ξάπλα!
....Γλυτώνει και το βγάλε-βάλε του λαδιού στο κάρτερ για τη λίπανση κ. ταχυτήτων/συμπλέκτη.

Φωτό 106: Νομίζαμε πως μια μικρή τσιμούχα δεν είχε στεγανοποιήσει αλλά τελικά δεν ήταν από εκεί η διαρροή.
Θυμάστε το post #37 που κολλήθηκε μια ενισχυμένη βάση για το δίχαλο συμπλέκτη που είχε διαλυθεί; Ε λοιπόν αυτή τελικά είχε πόρο στη κόλληση, από εκεί ήταν η διαρροή λαδιού. Μόνη άμεση λύση η κατάλληλη για μέταλλα κόλλα 2 συστατικών. Προηγουμένως πρέπει να "αγριέψει" η γύρω περιοχή. Ενα φρεζάκι και το έμπειρο χέρι θα κάνουν τη δουλειά. Του λόγου μου δεν θα το τολμούσα...

Φωτό 107: Η κόλλα μπήκε πλούσια γύρω-γύρω και η στεγανοποίηση επετέυχθη! Ο Πέτρος λέει πως σε κανονική χρήση αντέχει κανα-δυό χρόνια. Στη περίπτωση της συγκεκριμένης μοτό μάλλον για πάντα με βάση τη χρήση που της μέλλεται....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούνιος 14, 2018, 08:37:20 μμ
Ξαναγυρνάμε στο πλαινό stand. Επιτέλους ο Πέτρος εδέησε να τραβήξει την βαριά ηλεκτροκόλληση και να ασχοληθεί. Παλιότερα ήταν τελείως ατζαμής με τις κολλήσεις, το διαλαλούσε κιόλας  :hehe:, πλέον έχει γίνει τέλειος στο γαζί!

Φωτό 108:  η βασούλα κολλημένη στο πλαίσιο, στο σωστό σημείο, με ακρίβεια για να ανοίγει στη σωστή γωνία το stand. Φαίνεται η καλή δουλειά. Επόμενο βήμα ένα μεταλλικό τριγωνάκι, μεγέθους 1-2 cm να κολληθεί στο πίσω μέρος κάθετα, για περισσότερη ακαμψία και αντοχή σε μεγαλύτερα βάρη από το σταντ.

Φωτό 109: τρύπημα για να περάσει πείρος στον οποίο να κρατιέται η μια άκρη του ελατηρίου επαναφοράς. O άλλος πείρος για την άλλη άκρη υπάρχει ήδη πάνω  στο εργοστασιακό stand. Για να δούμε θα δουλεύει καλά όταν μπει το ελατήριο; Δηλαδή θα σπρώχνεται σωστά το σταντ στην τελείως ανοικτή ή στη τελείως κλειστή θέση;

Συνεχίζεται....
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούνιος 16, 2018, 03:19:06 μμ
Τελικά ο σχεδιασμός αποδείχτηκε σωστός. Ο Πέτρος κόλλησε ακόμα ένα λαμάκι πίσω από τη βάση για μεγαλύτερη αντοχή, κι εγώ φίνιρα και έβαψα τις βάσεις χωρίς όμως να αδυνατίσω καθόλου τις κολλήσεις του Πέτρου.

Φωτό 110: Αγοράστηκε ελατήριο stand, της Honda!!! Πάει η αυθεντικότητα....μην ξεφύγει σε κανέναν σας.. :fff:

Φωτό 111: Το πλήρες πακέτο: σταντ, βάση, πείροι ελατηρίου, ελατήριο. Αφινίριστα και άβαφα.

Φωτό 112: Ελαφριά βελτίωση εμφάνισης, οι γωνιές που κόβουν φαγώθηκαν με λίμα, έπεσε και το μαύρο σπρέι. Το σημαντικό είναι πως δουλεύει σωστά και απ' ότι φαίνεται κρατάει το διπλό βάρος από το εργοστασιακό! Βέβαια το δικό μου μάτι πάει κατευθείαν στις οπτικές ατέλειες...αλλά θα το συνηθίσω!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούνιος 29, 2018, 07:35:33 μμ
Η ουρά του γαιδάρου φαίνεται τελικά ότι έχει πολλά κόκκαλα, δεν τρώγεται με τίποτα.. :hehe:

Για να κάμψω τα επιχειρήματα του φίλου μου, ότι δηλαδή δεν έχει χρόνο, πήζει κλπ, ακόμη και τη γιορτή μας επιστράτευσα! Σήμερα πήρα επιτέλους το δεκαλεπτάκι που διαπραγματευόμουνα για να κάνω 1 βηματάκι ακόμα. Η μάλλον δύο.

Το άμεσο: αγόρασα μπαταρία. 6V-6Α, τύπος 6Ν6-1Β, αυτή χωράει στις προβλεπόμενες διαστάσεις του χώρου μπαταρίας. Δύσκολη διάσταση, ακόμα και το ειδικό μαγαζί για εξαρτήματα για παπιά κλπ, λίγο πιο κάτω από του Πέτρου δυσκολεύτηκε να την εντοπίσει. Μία μόνο στα κεντρικά, την παρήγγειλα και τη παρέλαβα την επόμενη, δηλαδή σήμερα. Κόστος 20 ευρώ με το καταλύτη της.

Το βήμα με παρακάλια...

Φωτό 113: Το χειροποίητο σιγαστηράκι, ανοξείδωτο αντίγραφο του γνήσιου, κόπηκε σωστά, ανοίχτηκαν σωστά οι εγκοπές και περάστηκε στο τελικό. Τα κολιέ είναι πρόχειρα, θα μπει ένα καλύτερο. Κανονικά είναι μαύρο αλλά το βλέπω τόσο γυαλιστερό που σκέφτομαι να το κρατήσω έτσι σε βάρος της αυθεντικότητας.

Συνεχίζεται (ελπίζω...ηλεκτρικά γαρ, θα μου βγάλει το λάδι!  :mad:)
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Ιούλιος 17, 2018, 02:43:45 μμ
Λίγο πριν εξαφανιστούνε (-με) όλοι για διακοπές στις παραλίες ή στα χωριά τους ας δούμε αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο όμορφο προτζεκτάκι που ξεκινήσαμε κάμποσους μήνες πριν.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία πλην ενός: της σύνδεσης των ηλεκτρικών. Κι αυτή όμως λίγο-λίγο ξεκίνησε στα κενά ανάμεσα σε επείγοντα service και μεγάλες επισκευές. Όλοι ως γνωστόν βιάζονται, είναι και το καλοκαίρι που κάνει τις μοτό μας ακόμα πιο απαραίτητες για τη ψυχική μας ισορροπία..Προσωπικά κάθε Guzzi που συναντάω στο Πέτρο, είτε θέλει ένα χάιδεμα, είτε βαριά "ανάταξη", θεωρώ πως προηγείται.  :thumbsup: Τώρα για τις άλλες, όλες τις τζαπάν αλλά και πολλές "καβαλλημένες" από ευρώπη μεριά, ομολογω πως τις κοιτάω λοξά..Τέλος πάντων, το συμπέρασμα όμως είναι πως το μικρό 125 θα παραμείνει για φύλαξη την περίοδο των διακοπών της μοτομηχανικής.
Βέβαια ουδέν κακόν κλπ, δηλαδή ακόμα και να το τελείωνε ο Πέτρος, στρώσιμο δίχρονου με 40 βαθμούς δεν θα το τόλμαγα...παρόλο που η μικρή θα μου έκλινε συχνά το μάτι... Θα κρατιόμουνα να μην την πάω στο βουνό στα απόμερα; :hehe:

Για του λόγου το αληθές σχετικά με τις άλλες δουλιές. Το αριστερό καπάκι βάφτηκε, κόστος 70 ευρώ (διχρωμία και δύσκολο χρώμα) ευτυχώς πέτυχε να μην φαίνεται διαφορά με το απέναντι δεξί, ήδη  42 ετών βαμμένο.

Φωτό 114: η 6V μπαταρία στο κουτί της περιμένει..

Φωτό 115: Ακόμα και το 4ο φλας βρέθηκε! Που; Μα στον συμπαθή Κώστα (πρώην Νικολάου) ο οποίος κρύβει πολλούς θησαυρούς για τους φίλους του που ξέρουν να ζητάνε και άμα χρειαστεί να περιμένουν και λίγο βρε αδερφέ...Το θαύμα λοιπόν έγινε και από το πατάρι (άρα τον ουρανό!) κατέβηκε το 4ο φλασάκι που μου έλειπε και είχα κινήσει όλη τη γή για να το βρώ.  :notworthy:
Και φυσικά περάστηκαν και τα 4 ήδη στη μοτό.
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 03, 2018, 09:24:56 πμ
Δείτε τη φωτό 116 και πείτε αν παρατηρείτε κάτι ενδιαφέρον! :fff:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: Αθανασιος V65 στις Νοέμβριος 04, 2018, 04:16:55 μμ
Ενα VIRAGO για κρεμαστρα :hehe: :mg: :thumbsup:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 04, 2018, 07:52:29 μμ
 :hehe: :hehe:, για προσπάθησε ξανά!  :fff:
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Νοέμβριος 08, 2018, 10:52:32 πμ
Λοιπόν πέρα από τις εξυπνάδες του Αθανάσιου V65  :hehe: οι άλλοι νομίζω πως διακρίνατε το διχρονόλαδο  που θόλωσε την ατμόσφαιρα στη Καλλιθέα.  :thumbsup:
Πράγματι το διχρονάκι πήρε επιτέλους εμπρός αφού το αξιότιμο προσωπικό και η διοίκηση του ιδρύματος στη Θησέως ευοδώσανε να εισακούσουνε τις προσευχές και τα παρακάλια μου!

Μπορεί η αλληλουχία των 3 φωτό να δείξει μια γρήγορη μετάβαση από το 80% στο 97% που αισίως φθάσαμε αλλά η αλήθεια είναι άλλη:

Τι κάναμε: απλά συνδέσαμε τη καινούργια καλωδίωση και λύσαμε τα ηλεκτρικά θέματα που είχαμε λόγω έλλειψης κεντρικού διακόπτη. Επίσης βάλαμε μπροστά.

Πως; με αρκετό κόπο! Πιο αναλυτικά:

1. Εντοπίσαμε και αγοράσαμε διακόπτη του εμπορίου
2. τον τοποθετήσαμε με λαμάκια και πειράματα
3. διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε το κάπως μπερδεμένο ηλεκτρικό διάγραμμα όπου ακριβώς εκεί που το χρειαζόμαστε, δηλαδη στο κεντρικό διακόπτη, ήταν ακατανόητο.
4. κάναμε τις υποθέσεις μας, τις ενώσεις στα καλώδια και τα πειράματα ότι οι αλλαγές καταλήγουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή να ενεργοποιούνται τα σωστά κυκλωματάκια (ρεύμα στο μπουζί, φώτα, φλας, κόρνα κλπ)
5. Αντιμετωπίσαμε με αισιοδοξία τη γκαντεμιά μας ήτοι να κοπεί η σφήνα του βολάν πάνω στο στρόφαλο και να "φύγουν" οι πλατίνες μετά από τα 5 πρώτα δευτερόλεπτα λειτουργίας, λόγω μη επαρκούς σφυξίματος. Αντε μετά να βρείς πάλι ίδια σφήνα...
6. Ξαναβγήκε το καρμπυρατέρ και με πολλή δυσκολία βρέθηκε και ξεμπούκωσε ένας αυλός "χωμένος", σχεδόν αόρατος που όταν ήταν φραγμένος το μηχανάκι δούλευε μόνο με σχεδόν τέρμα γκάζι, αλλιώς έσβηνε...
7. Οταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί το ρεζερβουάρ είδαμε ότι εκεί που είχαμε βάλει το κεντρικό διακόπτη, εμπόδιζε και ξανασχεδιάστηκε η χωροταξία και τα λαμάκια στήριξης..
8. Είδαμε ότι η βάση του stand δεν σηκώνει πολλές μαγκιές και στραβώνει, οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί κάπως.

Μετά όμως απ' όλα αυτά που μας πήραν αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν.....

.....χθές το βράδυ σχεδόν τελειώσαμε και το πανέμορφο 125 tuttoterreno, κατέβηκε από τη ράμπα και οδεύει προς τα εξερχόμενα!!!! :mg:

Μένει η δοκιμή γύρω από το συνεργείο, η ενίσχυση του stand και η σύνδεση της ντίζας του κοντέρ που έχει άλλο σπείρωμα στον ατέρμονα του τροχού.

Φωτό 117: η μπαταρία μπήκε στη θέση της

Φωτό  118: ο μάστορας επί το έργο, συμμαζεύει τις καλωδιώσεις

Φωτό 119: αργά χθες το απόγευμα!
Τίτλος: Απ: 2-stroke blues!
Αποστολή από: aquile στις Δεκέμβριος 06, 2018, 06:37:14 μμ
Τελικά ήρθε η μέρα! Λίγο οι πολλές δουλειές του Πέτρου, λίγο οι ζέστες που ήθελα να αποφύγω, λίγο οι επιφυλάξεις να μεταφερθεί στη βάση μου, περίπου 12 χλμ μακριά, χωρίς πινακίδες, έφεραν όλη αυτή τη καθυστέρηση...

Για να μην το τραβάμε περισσότερο, μπαίνω στο ζουμί: ο μύθος ότι τα Guzzi με τη πρώτη γνωριμία σε παιδεύουν, έτσι για να σου σπάσουν το τσαμπουκά, επαληθεύτηκε πλήρως. Βέβαια στη περίπτωση αυτή δε φταίει το ίδιο το μηχανάκι αλλά η κατάσταση.
Θύμα ο Βασίλης, ο βοηθός του Πέτρου, που ομολογώ ότι χάρηκε με το όλο προτζεκτάκι, το ίδιο, για να μη πω περισσότερο από μένα. Μάλιστα μου ομολόγησε σε ανύποπτο χρόνο ότι στην αρχή δεν πίστευε ότι το κινητηράκι θα δουλέψει...Λοιπόν για να δούμε πως έπεσε θύμα του χαριτωμένου 125TT ο Βασίλης. Μα φυσικά σπρώχνοντας το γύρω γύρω το τετράγωνο αφού πρώτα του βάρεσε καμμιά 50αριά μανιβελιές χωρίς αποτέλεσμα. Σακατεύτηκε από τη κούραση ο άνθρωπος απορώντας γιατί τη προηγούμενη πήρε με τη δεύτερη και την ημέρα της αναχώρησης έκανε άρνηση.. :hehe:
Εδώ η απάντηση συνήθως είναι τόσο απλή που σε αφήνει χαζό. Μα φυσικά το kill switch βρε ανόητε ιδιοκτήτα, που επέμενες να βάλεις χωρίς λόγο μια που ποτέ δεν χρησιμοποιείς. :?

Τελικά μόλις εντοπίστηκε η βλακεία, πήρε με τη πρώτη κυριολεκτικά, και σε 5'' κράτησε σταθερό ρελαντί.

Ο δρόμος μέχρι τα νότια προάστια, μέσω Βουλιαγμένης σε ώρα αιχμής δεν το προβλημάτισε. Στρώνω άρα δεν το ανέβασα, αλλά έδειξε να μην ζορίζεται ούτε ζεστάθηκε πολύ, είχα συνεχώς το νου μου.
Τελικά έφτασε στο προορισμό του με χάρη κι εμένα να χαμογελώ συνέχως σα χαμένος, ιδιαίτερα μετά από ένα τύπο που με πλησίασε σε φανάρι κι έκανε σα τρελός ο άνθρωπος. "τι είναι αυτό ρε φίλε, που βρέθηκε, είχα αιώνες να δω ένα, το είχα από καινούργιο, ήμουνα νιός και γέρασα" κλπ, κλπ. Σπάνια κάποιος εκφράζεται τόσο αυθόρμητα σε άγνωστο, και δεν είναι η πρώτη φορά που καβαλάω κάτι περίεργο....Στην υγειά σου βρε άγνωστε φίλε. Είσαι γκουτσαίος από τη κούνια!!! :mg:

Φωτό 120: Στην είσοδο του στάβλου.

Φωτό 121: Με μαγιό στη παραρέλα αριστερή όψη

Φωτό 122: Με μαγιό στη παραρέλα δεξιά όψη

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ!!! (και για εσάς και για μένα....)