Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε. Δεκέμβριος 13, 2018, 07:25:18 μμ

Αποστολέας Θέμα: Freedom for me is a strict frame...  (Αναγνώστηκε 5364 φορές)

avadista

 • Επισκέπτης
Freedom for me is a strict frame...
« στις: Αύγουστος 06, 2013, 04:02:33 μμ »
http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/2013-08-03200049_zpsbf86c9b9.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Freedom for me is a strict frame, and inside that frame are all the variations possible.

Henri Cartier Bresson

Περιπλάνηση ή το τέλος μιας σχέσης με τη βεβαιότητα

Οι λέξεις είναι άτιμο πράγμα. Τις χρησιμοποιούμε χωρίς να τις σκεφτόμαστε. Και μόνο όταν πράττουμε το περιεχόμενό τους αναδύεται και μας θυμίζει ότι πρέπει να ανοίγουμε λεξικό πριν τις ξεστομίσουμε. Ταξίδι ή περιπλάνηση;
Το ίδιο πράγμα είναι θα πείτε. Χωρίς να το σκεφτείτε. Ετσι δεν είναι; Δεν το σκεφτήκατε. Δεν ανοίξατε λεξικό. Εγώ άνοιξα. Εκ των υστέρων, βέβαια.

«Περιπλανώμαι: κυμαίνομαι πέριξ τινός, ως η λεοντή περί το σώμα του Ηρακλέους, μεταφορικά: πράττω τι δια περιστροφών και ουχί κατευθείαν δια τρόπου συντόμου»
Λεξικό Liddel & Scott

Τα ταξίδια, προϋποθέτουν κάποιου είδους σαφήνεια, μια βεβαιότητα ως προς τον προορισμό, το σχέδιο πορείας, υπάρχει ένας χάρτης. Η περιπλάνηση τα αποκλείει όλα αυτά. Παραθέτω λόγια άλλου για το θέμα, μπητνικίζω που θα πει -είμαι βέβαιη-  ο spont.

Θανάσης Μπαντές, Βόρειο ιστολόγιο για το βιβλίο του Τζάκ Κέρουακ «Στο Δρόμο»

«Το μοναδικό σενάριο είναι ο δρόμος η τύχη η ανεύθυνη επιλογή το ακαθόριστο που δημιουργεί την αέναη κίνηση της περιπέτειας που έτσι κι αλλιώς θα φέρει στο προσκήνιο χαρακτήρες κι επεισόδια Αυτά τα επεισόδια της επιτηδευμένα τυχαίας ορμής είναι το θέμα του βιβλίου Μερικοί φίλοι με ελάχιστα λεφτά κι ένα αυτοκίνητο ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς στόχο χωρίς προορισμό χωρίς στοιχειώδη οργάνωση ή πρόγραμμα χωρίς κανένα τουριστικό ενδιαφέρον και κυρίως χωρίς προσχήματα για δήθεν στόχους ή δήθεν καθορισμένες ιδεολογικές συμπεριφορές Ο δρόμος δηλαδή είναι αυτοσκοπός είναι μια δράση χωρίς προφανές νόημα Μοιραία δεν μπορούμε να μιλάμε για ταξίδι Μιλάμε για φυγή Για ακατάπαυτη περιπλάνηση για διακαή πόθο απόδρασης από κάθε κατάσταση χωρίς ποτέ να ξεκαθαρίζονται οι λόγοι..

Kαβαλάω λοιπόν το μηχανάκι και ο δρόμος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Η το αυτοκίνητο. Το Μέσο δεν είναι το θέμα. Εχω κάνει την ίδια περιπλάνηση δύο φορές. Τη μια με το τζιπ, οδηγούσα εγώ, τώρα με τη μηχανή συνεπιβάτης, ή και συνοδηγός, εξαρτάται πως το βλέπει κανείς.

Η πρώτη φορά, πολλά χρόνια πριν. Η τζιπούρα (έτσι ονομάζει η Αβαδίστ το όχημά της) του κουτιού. Ενα road trip είπα. Αυτό μας χρειάζεται για να γνωριστούμε καλύτερα. Εγώ και η τζιπούρα.  Και κάπως έτσι ανέβηκα τον Ταϋγετο.  Η δεύτερη φορά πριν μερικές μέρες. Με το μηχανάκι. Να οδηγεί κάποιος άλλος. Αλλά στο μηχανάκι ο συνεπιβάτης μπορεί να επηρεάσει την πορεία. Να εκτρέψει. Εύκολα πολύ εύκολα.

Το δεύτερο «λάθος» που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι είναι οι βεβαιότητές μας. Ο Ταϋγετος είναι ένα βουνό, ένα αγέρωχο βουνό, στριφτερός δρόμος, παραδοσιακά χωριά, είναι αυτές οι περιγραφές που κάνουν τη ζημιά...

«Αυτό που κάνει αυτόν τον κόσμο, δύσκολο να κατανοηθεί δεν είναι ότι είναι ξένος, αλλά το ότι είναι πολύ γνωστός. Και η οικειότητα μπορεί να σε τυφλώσει»
Το Ζεν και η Τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας

On the road…


Η περιπλάνηση ξεκινάει πολύ πιο πριν. Από την προετοιμασία. Στο ταξίδι παίρνεις μαζί σου άλλα πράγματα. Κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Π.χ. φορτώνεις sleeping bag γιατί σκοπεύεις να κοιμηθείς στη φύση. Στην περιπλάνηση τα φορτώνεις γιατί μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθείς στη φύση.

Υπάρχει διαφορά.

Εσύ την ξέρεις από την προηγούμενη φορά, τότε που έκανες την πρώτη σου περιπλάνηση, τότε που δεν τα είχες πάρει μαζί και χρειάστηκε να κοιμηθείς έξω. Ο οδηγός αυτής της περιπλάνησης είναι ακόμα τουρίστας, ναι μεν τα φορτώνει αλλά δεν είναι και βέβαιος ότι κατανοεί την αναγκαιότητά τους. ΟΚ. Πρώτη φορά. Δεκτόν. Κάνει τα πάντα για ένα ταξίδι, βάζει διαδρομές στο gps, κατεβάζει χάρτες, ακόμα δεν του χει πάρει ο δρόμος το ντου.

Εσύ χαμογελάς.

Παλιά εθνική Αθηνών Τριπόλεως, Αχλαδόκαμπος μπλα μπλα μπλα, στάση στους Μύλους. Για σουβλάκι. Και το πρώτο ντου από το δρόμο. Σηκώνεσαι να πας τουαλέτα και γυρνώντας βλέπεις στο τραπέζι σου ένα άγνωστο σε σένα ζευγάρι. Χαιρετάς κάθεσαι, μιλάνε ήδη για ταξίδια με μηχανή. Η κουβέντα είναι πως ταξιδεύεις, γιατί, με ποιούς. Κυρίως με ποιούς. Γιατί αυτοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πως.


http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/2013-08-05130809_zps6c74c07e.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Εχω ταξιδέψει, έχω περιπλανηθεί, με το αυτοκίνητο...
Εχω ταξιδέψει, έχω κάνει 36ωρο, με τη μηχανή. Δεν έχω περιπλανηθεί όμως.

Αλλά δεν το σκέφτομαι. Εχω την έπαρση του «κάτι ξέρω», έπαρση που δεν είχα στο 36ωρο. Δε σκέφτηκα ποτέ θα πάμε και θα σκίσουμε, θα πάρουμε κύπελλο, θα θα θα... Εδώ την έχω. Εχω την έπαρση της βεβαιότητας. Που πας ρε Καραμήτρο, θα πεις... Ε πες το, δε θα παρεξηγηθούμε σε διαβεβαιώ.

Διανυκτέρευση στην Τεγέα. Εκ των προτέρων γνωστό. Αρα ταξίδι μέχρι εκεί.

Και το πρωί κατεύθυνση προς Ταϋγετο.

 Από ποιον δρόμο; Θα δούμε... Αρα περιπλάνηση. Στο εξής...

Ο δρόμος επιλέγεται στην πρώτη διασταύρωση, βάσει ενός κριτηρίου. Είναι διαδρομή που κανείς μας δεν έχει κάνει. Η ειρωνία της υπόθεσης είναι πως κανείς μας δεν αντιλαμβάνεται πόσο μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που κάνουμε. Δεν είχαμε ιδέα. Σας διαβεβαιώ.

Φυσικά πέφτουμε σε χωμάτινο. Είμαστε όμως καλοί στο χώμα. Το δαμε στο 36ωρο. Δεν ανησυχούμε, απλώς το ξαναδοκιμάζουμε για πολύ περισσότερα χλμ με πολύ πιο κακό δρόμο. Και δεν πέφτουμε, δε χάνουμε την επαφή με το δρόμο και ο δρόμος μας ανταμείβει με μια πραγματικά υπέροχη διαδρομή αμέσως μετά για το «Μπαλκόνι του Ταϋγέτου». 

http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/2013-08-02144430_zpsc65fc141.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Το πλατάνι κάνει τη δουλειά του, ξεκουραζόμαστε και συνεχίζουμε...

Προς Καλαμάτα, από την άλλη πλευρά. Ο δρόμος που έχω κάνει, ο δρόμος που δεν ξέρει. Οσοι τον έχετε κάνει αλλά τον έχετε «κάνει» στα αλήθεια, θα θυμάστε αυτό το σημείο.

http://img689.imageshack.us/img689/24/cimg1894y.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Το δέος που δημιουργεί. Περνάς από κάτω και ξέρεις. Το βουνό σε αφήνει να περάσεις. Ενα τεράστιο βουνό βρίσκεται από πάνω σου, αστήρικτο στο μάτι σου και απλώς σε αφήνει να περάσεις. Η μπορεί και όχι. Ποτέ δε θα ξέρεις στα αλήθεια μέχρι να συμβεί. Σε αφήνει. Σήμερα.
 
Πιθανότατα για να δει τι θα κάνεις... από κει και πέρα.


Θα πας στην Καρδαμύλη. Και κάπου εκεί θα διανυκτερεύσεις. Πρώτα όμως θα κάνεις μια στάση στο Τουριστικό Περίπτερο, θα πιεις έναν καφέ. Θα στον σερβίρει ένας σουρεάλ μπαρτέντερ ιθαγενής με τον οποίο θα ανταλλάξεις αντρίκειες κουβέντες. Είσαι στον Ταϋγετο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/2013-08-03204343_zps22c89305.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Θα γκουγκλάρεις ίσως για λίγο, θα βρεις αυτό «Οι Ορφικοί,οι μυστικιστές της αρμονίας, θεωρούσαν τη γεωπυραμίδα του Ταϋγέτου ιερή, Πύλη κοσμική, μέσα από την οποία η ουράνια Αρμονία και το αείζωον φως κατέρχονται στον κόσμο.  Και το επίσης, εύγλωττο όνομα της περιοχής, αφήνει να εννοηθεί πως η πυραμίδα στη κορυφή ήταν κέντρο ύπαρξης και ορισμός για τον γύρω κόσμο»
Αλλά και να το βρεις δε θα του δώσεις σημασία ή τουλάχιστον την πρέπουσα σημασία. Είπαμε, ξέρεις εσύ... χαχαχαα καγχάζει το βουνό, και πιθανότα ο Κέρουακ από τον τάφο του. «τα τοπία που ξετυλίγονται κι εναλλάσσονται διαμορφώνουν μια νέα ανθρωπογεωγραφία που κινείται απαλλαγμένη από τρέχουσες νοοτροπίες και φωτίζει μια νέα οπτική στην ανθρώπινη υπόσταση που οφείλει να  συνεχίσει μόνο, αποκηρύσσοντας όλα τα δεδομένα» Θ. Μπαντές

Οταν πια φτάνεις στην Καρδαμύλη, επιστρέφεις στα πεδινά με λίγα λόγια, επιστρέφεις στα δεδομένα σου. Και εκεί τρως το ασύλληπτο ξενέρωμα. Κυρίως γιατί μια περιφερειακή γνώση σε τριβελίζει σε ενοχλεί με την αλήθεια που ...

«Η περιφερειακή γνώση, είναι γνώση που προέρχεται από μια εντελώς απρόσμενη κατεύθυνση, από μια κατεύθυνση που δεν την αντιλαμβάνεσαι καν σαν κατεύθυνση, μέχρι η γνώση να την επιβάλλει.Οι περιφερειακές αλήθειες υποδεικνύουν τα σφάλματα των αξιωμάτων και των δεδομένων που βρίσκονται κάτω από  το υπάρχον σύστημα κάποιου, που αναζητά την αλήθεια.»
Το Ζεν και η Τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας.

Βρίσκεις δωμάτιο, βρίσκεις αμυγδαλωτά που λιώνουν στο στόμα σου, βρίσκεις αδιέξοδα που δεν τα κατανοείς, όμως τα νιώθεις αλλά έχεις ακόμα δρόμο μπροστά σου...


Επόμενη μέρα life is a beach


Aποφαίνεσαι –both sides- ότι θέλεις να αφήσεις το δρόμο. Θέλεις μια παραλία, μια ξαπλώστρα, θέλεις και πάλι την άνεσή σου από όλα αυτά τα ενοχλητικά που σου ψιθύρισε ο δρόμος. Είναι εκεί στην άκρη του χεριού σου, γιατί να τραβιέσαι σήμερα; Γιατί να μην το αποφύγεις; Ο καθένας το όποιο ...

Αλλά κάθεσαι και το συζητάς αυτό που έκανες. Την περιπλάνηση, το πόσο στραβά μπορεί να πάει αλλά και το πόσο μοναδικές στιγμές μπορεί να σου δώσει. Οπως εκεί πάνω στο βουνό όπου είδες ένα τροχόσπιτο αραγμένο στην άκρη του δρόμου και απέξω δεμένες δύο αγελάδες. Πολύ σουρεάλ, πολύ Τέχνη, αυτή την Τέχνη που σε σταματά από τις σκέψεις σου, γιατί είναι πολύ περισσότερη από σένα και τα μικρά σου προβλήματα.

Η μήπως Τέχνη είναι το άλλο;

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις ούτως ειπείν –both sides ξανά. Ο ένας δρόμος λέει «Η αντίληψη της ρομαντικής αλητείας: Μέσα από το τσαλαπάτημα των αρχών αναδύεται ένα πείσμα που ξεπερνά όλες  τις λύπες και που δεν είναι τίποτε άλλο από την αδυσώπητη αγάπη για τη ζωή. Η δίψα για ζωή δεν μπορεί να μεταφραστεί παρά μόνο ως δίψα για περιπέτεια. Δεν έχει άλλο δρόμο εκπλήρωσης παρά μόνο το ανόθευτο και το άσκοπο, το χωρίς όρους αυθόρμητο που συνδυάζεται με την ολοκληρωτική δράση.Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό είναι θηλιά και φρένο» *
Ο άλλος είναι «Το κακό και η αυτοκαταστροφή είναι διαδικασίες αφύπνισης και κλιμάκωσης της ηδονής που κάθε φορά υπόσχονται κάτι μοναδικό και ανώτερο, ένα επέκεινα ξεχείλωμα των ορίων του Εαυτού και μια ελπίδα κάθαρσης. »*.

* Πρόκειται για δάνεια κείμενα, των οποίων την πηγή δεν αναφέρω γιατί δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την καλύτερη κατανόηση του κειμένου. Εξυπηρετεί όμως την αφηγηματική ροή.


Ισως και να οδηγούν στο ίδιο σημείο, ίσως και όχι.

Ο καθένας επιλέγει ποιο δρόμο θα πάρει και ξεκινάμε για την επιστροφή. Και είμαστε στην ίδια μηχανή, αλλά όχι στην ίδια διαδρομή. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει μέρες. Και έχουμε κατέβει από τη μηχανή.

http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/2013-08-03202039_zpsc37cfa9e.jpg
Freedom for me is a strict frame...


Το κείμενο δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό εκτός από αυτό που πολύ καίρια έχει περιγράψει ο Χέμινγουέη
“Forget your personal tragedy. We are all bitched from the start and you especially have to be hurt like hell before you can write seriously. But when you get the damned hurt, use it-don't cheat with it.”Για το κλείσιμο του κειμένου και ουχί της ιστορίας, παραθέτω το εξής:

"Η εξέλιξη έχει δείξει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή από όλες τις πιθανές δομές, μια αποδεικνύεται πάντα απολύτως ανώτερη από τις άλλες"

Albert Einstein


« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 06, 2013, 08:23:25 μμ από avadista »

Αποσυνδεδεμένος I. t. A

 • Μέλος Ε.Λ.M.G
 • Guzzi Maniac
 • *****
 • Μηνύματα: 1171
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 07, 2013, 12:08:07 πμ »
Καλησπέρα σας!

Άρα, μια χαρά. Θέτεις τα "σύνορα" -όρια (ή όπως) του ταξιδιού σου, κι εκεί μέσα "all variations are possible...".
Desirable;; Easy to accept and follow;;
 
Σημ: Ούτε που έχουμε "συστηθεί", άλλωστε η αμάθειά μου είναι παροιμιώδης, αλλά πολύ θα με άρεσε να ρουχλεύω επι σειρά καιρού με τον πότη-συγγραφέα. Ίσως έκρυβε τις πληγές του στο οινόπνευμα, μπορεί και όχι.
Και να μιλάμε για ότι μπούρδα μας ερχότανε στο μυαλό και για γυναίκες, πίνοντας mojito ή οτι.... Αλλά όχι στην Κούβα ή στο Miami με τον Ατλαντικό να "παίζει" με τις προκυμαίες, προετοιμάζοντας κάποιο τυφώνα....

Σ'ένα ξερόβραχο κάπου στο Αιγαίο. Με κάποιο φάρο απο πάνω μας, να τσιμπουκώνει με την ασπρίλα του όλο τον ήλιο.... Mε μπόλικο κρασί και domestic products. Πολύ αέρα. Σπηλιάδες αρμύρας και στο φάρο "εκτελούντε Μεταφορέ".... η ζωή ....
Το μόνο που θα μου έλειπε, η μοτο μου θα 'ταν τελικά.


Δύσκολο πολύ να μην "cheat", at least yourself. Χρειάζονται nuts και αλατισμένες πληγές που δε λένε να κλείσουν γιατί τις "πειράζεις" κάθε μέρα....
Άσε που τελικά, υποθέτω, οτι για να μην "cheat" και για να respect, πρέπει να "μιλήσεις" για αυτές τις πληγές, σίγουρα τις δικές σου, ίσως και αυτές που κουβαλάς -μακράν πια υπέρβαρος..., "σου" όμως πια και αυτές -κι ας είναι άλλων, εκτελούντε μαιταφορέ....

Δύσκολο πράγμα η περιπλάνηση ταξιδεύοντας. Τέρας, μάλλον, το ταξίδι μέσα στην περιπλάνηση


υγ: Βλέπω το "Ζεν", δουλεύει καλά....
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 07, 2013, 01:51:32 πμ από I. t. A »
MG-S, γιατί έτσι μας αρέσ'!

avadista

 • Επισκέπτης
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 08, 2013, 04:52:19 μμ »
Dear ITA το φαντάστηκα ότι θα ήσουν ο μόνος που θα αποτολμούσε απάντηση...

Παιδιά το ξέρω σας έφερα σε αμηχανία... αλλά είπαμε i couldnt cheat with it


Αποσυνδεδεμένος astrahan

 • Μέλος Ε.Λ.M.G
 • I Live Here
 • *
 • Μηνύματα: 5171
 • ut tensio, sic vis
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 09, 2013, 01:41:04 πμ »
α.

να πάρεις μια καλύτερη φωτογραφική ή να παλέψεις να μάθεις αυτή που έχεις (αν δεν είναι κινητό)βου.

"Η Ποιότητα δεν ορίζεται αλλά αναγνωρίζεται"

Το Ζεν και η Τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέτας.γου.

στα επόμενα... (με μουσική υπόκρουση Παρίσι-Τέξας Ry Cooder)

Ry Cooder Paris, Texas
ex...

avadista

 • Επισκέπτης
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 09, 2013, 11:14:24 πμ »
α.
είναι κινητό

β. got it

γ. trying to get it

avadista

 • Επισκέπτης
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 10, 2013, 10:37:37 πμ »
Περιπλάνηση Part II

http://i1301.photobucket.com/albums/ag105/Sofia_AVadista/boat_zps2e3e0a0b.jpg
Freedom for me is a strict frame...


"Το κακό με τις περιπλανήσεις είναι η ευκολία με την οποία καταφέρνουν να παραπλανήσουν σε δρόμους ξέμακρους τον περιπλανώμενο και να τον κάνουν να χάσει το νήμα των λέξεων και των γεγονότων"

Ζοζέ Σαραμάγκου, Η Σπηλιά

Ξεκινώ... στο επανιδείν

Αποσυνδεδεμένος astrahan

 • Μέλος Ε.Λ.M.G
 • I Live Here
 • *
 • Μηνύματα: 5171
 • ut tensio, sic vis
Απ: Freedom for me is a strict frame...
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 10, 2013, 10:50:09 πμ »
περιμένουμε εναγωνίως το επόμενο ρεπόρτ...υγ. προσοχή στην Σπηλιά (του Πλάτωνα)

http://mysatelite.files.wordpress.com/2011/04/platocave.jpg
Freedom for me is a strict frame...
ex...